Barbe-Rouge II

Barbe-Rouge II

Vrijdagmiddag, de zon schijnt en je bent wat vroeger klaar op je werk (okay, eerlijk is eerlijk, ik ben gewoon wat eerder gestopt. Maandag is er weer een dag). Snel naar huis!

Wat zal ik drinken om het weekend in te luiden? Iets wat een beetje lekker wegdrinkt in het zonnetje, maar het moet natuurlijk wel smaak hebben. Kortom ik heb zin in iets lekkers, maar het liefst niet al te zwaar. Op dit soort momenten drink ik graag een American Amber-Red (AAR). Een mijn inziens zwaar ondergewaardeerde stijl die bij ons in de lage landen weinig bekendheid geniet. Het is een Amerikaanse verre achterneef van de Belgian Pale Ale die wel grote bekendheid geniet door merken als Palm en De Koninck. De in ons land minder bekende Irish Red Ale is al een dichter familielid. In de meeste Ierse pubs verkrijgbare Murphy’s Red is waarschijnlijk hier het meest bekende voorbeeld van.

De Amerikaanse variant is echter veel hoppiger en daardoor frisser en smaakvoller. Een goede AAR biedt een mooie balans tussen hopbitterheid en een licht caramelzoetje, afgetopt door een stevig hoparoma. Een mooi voorbeeld van de stijl die bij de betere bierspeciaalzaak kan vinden, is Boont Amber Ale van Anderson Valley uit California USA. Zelf drink ik vandaag mijn zelfgebrouwen Barbe-Rouge II. De naam zegt het al, het is versie twee, de eerste versie was totaal uit balans (te sterke moutbitter en weinig doordrinkbaar). De basis voor deze AAA is Palemout, aangevuld met Münchenermout voor body. De kleur en het karamelzoetje is te danken aan Cara-40 en Cara-120. Columbushop zorgt voor een mooi fris bittertje. Cascade geeft dit bier een fris aroma.

Dit bericht werd geplaatst in Bierstijl, Homebrew en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s