Weiße Wedloop

IMG_1361

Een tegenwoordig zeer populaire bierstijl voor warme zomerse dagen komt van onze Oosterburen. De Hefeweiße is de laatste jaren aan een ware opmars bezig op de Nederlandse terrassen. Waar vroeger het Belgische witbier nog heer en meester was op zonovergoten terrassen, zien we de laatste jaren een kentering en staan de grote halve literglazen als overwinnaars fier op menig terrastafel. Deze verloren strijd hebben de industriële witbierbrouwers wellicht aan zichzelf te danken gehad.

Een van de meest bekende brouwers van Belgisch witbier komt uit het Vlaamse Hoegaarden (welk merk zou ik nu bedoelen?). In 1966 richtte Pierre Celis hier brouwerij De Kluis op waar veel mooie bieren het levenslicht zagen. Zelf was ik vroeger een groot fan van hun Grand Cru, maar ook de Julius en Speciale dronk ik graag. In 1985 trof het noodlot de brouwerij toen deze door een brand vernietigd werd. Dit ongeluk was de aanleiding voor een overname van de brouwerij door de grote brouwerij Artois, toen al onderdeel van InBev. Na de overname werd het recept gewijzigd om een groter publiek aan te spreken (en om op kosten te besparen).

In hun eeuwige zucht naar steeds meer marktaandeel en hogere winsten zijn veel grote commerciële brouw-industriëlen steeds meer rare streken gaan uithalen. Zo heeft InBev in 2006 besloten om brouwerij De Kluis in Hoegaarden te sluiten en de productie over te plaatsen naar Jupille (Welke massapils zou daar toch gebrouwen worden?). Het lukte ze echter niet om de vereiste kwaliteit te repliceren, waardoor na een jaar en veel leveringsproblemen toch besloten is om De Kluis te heropenen.

Een nieuwe strategie van commerciële brouw-industriëlen is gericht op met name niet bierdrinkers. Deze proberen ze te verleiden door veelal met siroop aangelengde mengsels onder de noemer ‘Rosébier’. In de zomer van 2009 was er sprake van een heuse rosébier-epedimie op de Nederlandse terrassen. Snel kwamen ook varianten met citroen op de markt! De laatste productinnovatie is het verschijnen van alcoholvrije versies. Op zich niets mis mee, sommige zijn op zich ook best drinkbaar, maar het heeft nog maar weinig met écht bier te maken. In ieder geval niet mijn idee van een lekker terrasbier.

Deze teloorgang van een lekker zomers biertype klinkt wat somber, maar zoals ik al begon treffen we de laatste jaren steeds vaker grote glazen Hefeweiße aan op terrassen. Eerst alleen verkrijgbaar uit de typerende halve literfles. Maar tegenwoordig steeds vaker vers van de tap! Laatst kon ik op Vlieland zelfs kiezen uit ruime selectie uit het Erdinger gamma (Hefeweisse, Dunkel, Pikantus en Urweisse). Afgelopen week had ik bij één van mijn favoriete Rotterdamse terrassen (Proeflokaal Reijngoud) zelfs de keuze tussen Paulaner en Ayinger Bräu-Weisse van de tap en Weihenstephaner van de fles!

Thuis drink ik graag mijn zelf gebrouwen Wijze Baard. Zoals een echter Weiße, gebrouwen volgens het in 1516 ontstane Reinheitsgebot. Deze Duitse regeling geldt als de oudste warenwet ter wereld, en bepaalde dat er geen andere ingrediënten buiten gemout graan, water en hop (gist was nog niet bekend) gebruik mochten worden. Een andere Duitse regeling bepaald dat om de naam Weißbier te mogen dragen, de moutstort voor minimaal 55% uit tarwemout moet bestaan. Verder gebruik ik nog zo’n 35% Vienna mout voor een mooie kleur en body en een kleine 10% Pilsmout. Dit bier is gehopt met Hallertau Mittelfrüh tot een IBU van 37, wat het samen met 6,5 % ABV tot een stevige Weiße maakt, die alle flauwe industriële witbiertjes met gemak ver achter zich laat.

Dit bericht werd geplaatst in Bierstijl, Homebrew, Recept en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s