International I.P.A. Day 2013

photo

Het is vandaag ‘International IPA DAY’, een dag om deze bijzondere en veelzijdige bierstijl in het zonnetje te zetten. IPA, of India Pale Ale, is een oude Britse bierstijl die bijna verloren was gegeaan. Maar door de Amerikaanse ‘Craft beer revolution’ is deze stijl geheel nieuw leven in geblazen. Maar dat is niet het enige wat de Amerikanen met deze stijl hebben gedaan. In de Verenigde Staten heeft zich een ware evolutie van de IPA voltrokken.

Stap bijvoorbeeld The Beertemple in Amsterdam binnen en je komt een grote verscheidenheid aan bieren tegen met afkortingen die eindigen op IPA. Zo heb je bijvoorbeeld de Double of Imperial IPA (DIPA/IIPA), de zwaardere variant die nog heftiger gehopt en een hoger alcohol percentage heeft. Of de Tripple IPA, de overtreffende trap van IPA. Ook tref variaties op de ingrediënten aan, zo bestaan er Rye IPA’s die door het gebruik van Rogge een vollere en kruidige smaak hebben. Een frisse zomerse variant is de Farmhouse IPA (vergist met saison gist) wat een droog en soms ook complex bier betekent. Een goed voorbeeld is de Wildeman van Flying dog, speciaal gebrouwen voor Cafe De Wildeman in Amsterdam.

Ook bestaan er Wheat IPA’s, die een crossover zijn tussen een Tarwe bier en een IPA. De paar die ik van deze variant heb mogen proeven, smaakten zeer verrassend. Of wat dacht je van de Belgian IPA, een kruisbestuiving tussen de Belgische en Amerikaanse brouw tradities. Verder heb je ook nog variaties in kleur, namelijk de Red IPA en de Black IPA, wat eigenlijk een contradictio in terminis is, aangezien de P nog steeds voor Pale staat. In de VS blijkt de nieuwste rage van het moment de Session IPA te zijn. Een lichte versie van de IPA waarvan je er meerdere kunt drinken zonder al te zwaar benevelt te raken. Volgens Micheal Dawson hebben we het dan in feite toch gewoon over een (American) Pale Ale, of niet dan?

In ieder geval blijken we op deze internationale IPA Day volop keuze te hebben, en zou er voor ieder wat wils moeten bij zitten. Mijn keuze om deze bijzonder rijke stijl te vieren, een door mijzelf gebrouwen HopSnor Nelson Sauvin. Een heerlijke frisse IPA van 6,8%  heerlijk gehopt met veel Nelson Sauvin hop uit Nieuw Zeeland (IBU 53). Wil je meer te weten komen over deze bijzondere bierstijl, dan kan ik je IPA Brewing Techniques and the Evolution op INDIA PALE ALE van Mitch Steele (2012) van harte aanbevelen. Hierin beschrijft Steele  (Headbrewer bij Stone Brewing Co.) de geschiedenis, ontwikkeling en techniek van het IPA brouwen. Met veel recepten en andere bruikbare inzichten voor het brouwen van een heerlijke IPA, welke variant je ook maar kiest.

Dit bericht werd geplaatst in Bierstijl en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op International I.P.A. Day 2013

  1. Pingback: International Stout Day | De Bebaarde Brouwer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s