Licht & Zwaar

Afgelopen week had ik een weekje vakantie. Door te warm leidingwater heb ik zes weken noodgedwongen niet kunnen brouwen. Deze week vakantie was dus de uitgelezen kans om weer eens flink met de pannen in de weer te gaan. Thuis heb ik een Engelse Bitter (Ordinary & Best) gebrouwen. Deze Bakkebaard Bitter is gebrouwen op met echte Engelse Maris Otter mout als basis en gehopt met Target (bitter) en Bramling Cross (Aroma/drooghop).

IMG_1758

Uiteindelijk zal deze bitter ongeveer 3,3% worden, en als een lichte maar toch smaakvolle dorstlesser op mijn nieuwe thuistap komen. Deze stijl is eigenlijk een flink afgezwakte versie van de tegenwoordig zo bekende India Pale Ale. Door de oplopende belastingen op het platogehalte van de wort gingen Engelse brouwers steeds lichtere bieren brouwen.

Brouwnotities:
Volume: 20 liter
Begin SG: 1.035
IBU: 30

Mout:
Maris Otter (5 EBC) 2500 gr.
Münchener (17 EBC) 300 gr.
Red Crystal (320 EBC) 100 gr.

Hop:
Target 15 gr.  60″ (25 IBU)
Bramling Cross 25 gr.  5″ (4.8 IBU)
Bramling Cross 25 gr. Drooghop

Maischschema:
62ºC  – 20″
72ºC  – 30″
78ºC  – 5″

IMG_1762

Later in de week heb ik samen met mijn broer en zijn vriendin ook nog een Amerikaanse stijl Robust Porter gebrouwen. Dit was een eerste proefbrouwsel in onze gezamelijke 50 Liter pannen set. Het was een zeer leerzame dag. Is toch weet even wennen in een nieuwe installatie.

Deze Porter heeft een basis van pilsmout met Special B, Zwarte mout en Pale Chocolate. Qua alcohol zit dit bier, met 7,5% aan de andere kant van de schaal. Wat betreft hoppen hebben we Magnum, Northern Brewer, Ammarillo, Simcoe en Cascade gebruikt. Met zo’n 65 IBU wordt dit dan ook een flinke hopbom!

Gelukkig is het leidingwater weer op een fatsoenlijke temperatuur, een volgende brouwdag zal daarom niet lang meer op zich laten wachten!

IMG_1768

Dit bericht werd geplaatst in Bierstijl, Homebrew, Recept en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s