International Stout Day

Na International IPA Day op 1 augustus, staat vandaag een ander rijk biertype op de voorgrond. Vandaag is het namelijk International Stout Day. Bierdrinkers wereldwijd vieren vandaag deze iconische bierstijl die al grofweg zo’n kleine drie eeuwen bestaat. Met recht een klassieker dus.

Screen Shot 2013-11-05 at 11.38.50 PM

Maar wat is een stout eigenlijk? Waarin verschilt een stout met dat andere bekende donkere biertype, de Porter? Welke soorten stout zijn er allemaal? Antwoorden op deze vragen gaat het vandaag om, kortom All about stout!.

Eerst was er Porter, een nieuwe bierstijl die ontstond in Londen van de 18e eeuw vanwege de toenemende populariteit van de uit Burton-On-Trent geimporteerde zwaar gehopte Pale Ale. De Londense brouwers reageerde op deze concurentie niet door zelf ook maar Pale Ale te gaan brouwen, nee ze wilden donkere bieren blijven brouwen met het goedkopere brown malt. Waarschijnlijk waren de brouwers zich er van bewust dat het water in London zeer geschikt was om donker bier mee te brouwen, waardoor ze bij dit beproefde recept bleven. Wat ze echter wel veranderde was de hoeveelheid hop die ze gebruikte. In plaats van lichtgehopte bruine bieren, gingen ze nu flink gehopte donker bier brouwen, de Porter was geboren.

Maar niet elke Porter was hetzelfde. Sommige brouwden een licht alcholisch bier, andere brouwden een stevige bier met een hoger ABV%. Om deze verschillen aan te geven voegde brouwers vaak een bijvoegelijk naamwoord toe aan de naam. Zo kwamen de eerste Stout Porters op de markt. Stout betekent namelijk strong in body ofwel een sterk en stevig bier. De Londonse Porter werdt binnen korte tijd enorm populair en werdt al snel ge-exporteerd buiten Londen. Andere brouwers in het Verenigd Koninkrijk gingen weer hun versie van deze nieuwe bierstijl brouwen. Vanwege een lagere belasting op geroosterde gerst brouwden ze in Dublin een eigen variant van de Stout Porter, namelijk een met de typische geroosterde smaak die we vandaag de dag allemaal zo goed kennen van de wereldbekende Guinness. Stout kwam los te staan van Porter en werdt zo een eigenstandige bierstijl.

De stout bekend geworden door Guinness kennen we vandaag de dag als de Irish Dry Stout, een bier van ongeveer 5% ABV met een redelijke bittere smaak door de gebruikte geroosterde gerst en hop. Hierdoor drinkt het lekker door, wat ook wel mag met die flinke pint glazen. Toch heeft dit bier ook een flinke body, dit komt door de gebruikte gerstevlokken. Maar er zijn meer soorten stouts. Een in Amerika zeer populaire stijl is de Sweet, of Milk StoutDeze stijl heeft een vollere (zoete) smaak door een toevoeging (Lactose). Een andere vollere versie is weer wat meer Engels van oorsprong, namelijk de Oatmeal Stout, in deze versie worden vaak de gerstevlokken vervangen door havervlokken, die voor een rijkere volle body zorgen en een wat zoetige smaak geven.

Blijft nog over, de Russian Imperial Stout kortweg vaak aangeduidt met RIS. De legende gaat dat de Tsarina Catharina II zo verzot was op dit biertype, dat ze het helemaal uit London over liet komen naar het hof in Moskou. Omdat logistiek destijds nog niet zo snel en gemakkelijk was als vandaag de dag, moesten de brouwers maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat het bier nog goed zou zijn bij aankomst. Om het bier bestand te maken tegen de lange reis, verhoogde ze het alcohol percentage flink, en gooiden er nog meer hop in dan ze al deden (hop werkt namelijk conserverend). In feite is dit idoot gehopte en zwaar alcoholische bier dus gewoon een vrouwendrankje!

Stout, something to think about!

Bronnen:
Terry Foster (1998) Porter (Classic Beer Styles Series, 5). Boulder: Brewers publications.
Micheal J. Lewis (1998) Stout (Classic Beer Styles Series, 10). Boulder: Brewers publications.

Dit bericht werd geplaatst in Bierhistorie, Bierstijl en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op International Stout Day

  1. Pingback: International Stout Day 2018 | De Bebaarde Brouwer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s