Big Beard Double IPA

Na een APA en de WestCoast IPA, is het vandaag dan eindelijk tijd voor het stevigere werk. Vandaag staat er namelijk een American Double IPA op het programma. Dit biertype komt uit de Amerikaanse ‘craft-beer scene’ waar deze stijl sinds 2000 enorm aan populariteit wint. Deze stijl kon natuurlijk ook alleen maar uit het land komen waar alles ‘Bigger, Better & Bolder’ is.

In een DIPA draait het allemaal om de hop. Volgens Mitch Steele’s IPA (2012) draait het dan ook allemaal om ‘hopping rates’. Bij het brouwen van een DIPA moet je volgens Steele streven naar een IBU tussen de 80 a 100. Hij beveelt aan om een ‘cleane’ bitterhop te gebruiken, en sterk aromatische hopsoorten voor de late hopgiften. In de DIPA mogen alle hopgiften het dubbele zijn van wat je gewend bent in een IPA.

Deze groot uitgevallen Amerikaanse IPA zal met een start SG van 1.085 richting de 9% ABV gaan. De stevige moutbasis van palemout, crystal en aroma50 zal tegenwicht moeten bieden tegen de waanzinnige 95 IBU. De kristalsuiker zorgt ervoor dat het bier ‘uitdroogt’ en goed doordrinkbaar blijft. De Wyeast 1217 West Coast IPA moet met zijn cleane profiel vrij spel bieden voor al het hopgeweld.

Het Maischen is wel altijd hard werken met zo’n high gravity bier. De ketel zit knokvol, kan nog maar net roeren.

Brouwnotities:
Volume: 24 liter
Begin SG: 1.085
IBU: 95
EBC: 25

Mout:
Palemout (7 EBC) 7000 gr.
Crystal (150 EBC) 300 gr.
Aroma 50 (50 EBC) 300 gr.
Kristalsuiker 500 gr.

Hop:
Galena 29 gr. FWH (29.3 IBU)
Galena 25 gr.  60 min. (31.8 IBU)
Citra 20 gr.  20 min. (16.4 IBU)
Citra 20 gr.  10 min. (12.3 IBU)
Simcoe 25 gr.  5 min. (5.1 IBU)
Citra 20 gr.  0 min. (Flame-out)

Simcoe 35 gr. Dryhop
Citra 35 gr. Dryhop

Maischschema:
67ºC  – 90 min.
78ºC  – 5 min.

Dit bericht werd geplaatst in Bierstijl, Homebrew, Recept en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Big Beard Double IPA

  1. etn82 zegt:

    Vandaag deze DIPA overgeheveld naar een mandfles voor uitvergisting en lagering + koudhoppen. Hij blijkt flink doorvergist, SVG is 81.2% (1.085 – 1.016). De 95 IBU was goed te proeven, wordt een DIPA voor gevorderden 🙂

  2. Pingback: Imperial Moustache | De Bebaarde Brouwer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s