Emelisse Homebrewday 30-11-’13

Na een ruim half jaar voorpret was het gisteren dan eindelijk zover. In grote getallen zijn thuisbrouwers uit heel Nederland vroeg opgestaan en naar Kampenland in Zeeland afgereist. Om 09:30 werdt er namelijk in de ketels van Emelisse een 1000 liter batch ingemaischt. Deze batch is over 50 thuisbrouwers verdeeld, die er hun eigen draai aan mogen geven.

BrouwzaalTijdens de brouwdag waren er verschillende lezingen. De eerste lezing werdt gegeven door Kjetil van Nøgne ø, de Noorse brouwerij die ter inspiratie voor deze homebrewday heeft gedient. Kjetil sprak over de ontstaansgeschiedenis van nøgne ø, en gaf advies voor thuisbrouwers met aspiratie om professioneel te gaan (start met een 20 hectoliter systeem). Maar het belangrijkste volgens Kjetil was het investeren in de craftbeer community. Juist door dit soort dagen werk je aan een levendige en duurzame craftbeer culture.

Tijdens de dag was er ook genoeg lekkers te proeven, speciaal voor deze dag waren er bijzondere bieren van de tap. Zo was er een heerlijke saison van ’t hofbrouwerijke, of is het eigenlijk wel een saison? Want deze Ceci n’est pas une Saison is met een knipoog vernoemd naar het bekende schilderij van Magritte. Het was in ieder geval een frisse hoppige en lekker bittere saision. Een van mijn favoriete was de Imperial Brown Ale van  Nøgne ø. Dit mooie bier stond garant voor een volle bek met bier. Aangevuld met een prettig hopje en een fris zuurtje in de afdronk.

Menno (De Molen)Een bier waar ik steeds naar terugkeerde was de Citra Pale Ale van brouwerij De Molen. Deze frisse APA dankt volgens de lezing van brouwer Menno zijn frisse citrus smaken aan het gebruik van pellets ipv bloemen bij het drooghoppen. Daarnaast drooghoppen ze bij De Molen bij 2 graden celcius om ook op die manier meer frisse smaken te verkrijgen. Een bier om echt rustig van te genieten was het Emelisse Marshmallow Winterbier. Dit bier ruikt alsof je daadwerkelijk bij een kampvuur zit met je marshmallow op een stokje. Stevig vol bier wat uitmond in een waar vanille festijn.

Bierruilen

Naast commerciële bieren, was er ook een flinke voorraad aan thuisbrouwsels voorhande. Halverwege de dag kwammen de kratten met eigen brouwsels binnen en werdt er druk uitgewisseld. Zo heb ik nu zelf ook een krat met velerlij boeiende brouwsels. Dus dat belooft nog genoeg proefplezier voor de komende tijd.

Aan het einde van de brouwdag konden we dan onze 20 liter wort ophalen bij Kees Bubberman die behulpzaam geassisteerd werdt door Oscar. Als gist heb ik de wyeast 1968 London ESB gekozen. Nu nog maar eens bedenken wat voor leuke dingen we ermee gaan doen.

IMG_1862

IMG_1860

groepsfoto

Dit bericht werd geplaatst in Brouwerij, Homebrew en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s