Brewcation!

De feestdagen staan weer voor de deur, dus dat betekent kerstvakantie! Deze kerstvakantie beginnen we vandaag met een lekker brouwdagje! Vandaag brouw ik een nieuwe versie van de Black Beard IPA.

Deze Black Beard IPA 2.0 heeft dezelfde moutbasis als de vorige versie. Het verschil zit hem in de gekozen gist en hopgiften. Deze versie zal ik laten vergisten met de Wyeast 1968 Londen ESB. Qua hopsoorten heb ik gekozen voor een combo van Summit en Chinook. Deze combo heb ik ook gebruikt in mijn eerste Black IPA ooit, en beviel mij toen zeer goed.

Chinook moet voor een lekker fris dennehars (piney) aroma zorgen, de Summit geeft een beetje sinaasappel aroma. Bij een Black IPA ben ik van mening dat je geen gebrande smaak moet proeven (anders is het een hoppige stout). Daarom heb ik gekozen voor de Carafa Special III. Deze mout geeft een pikzwarte kleur en een volle smaak. Samen met de volle donkere moutbasis en de stevige bitterheid (IBU 75) moet dat een heerlijke doordrinkbare Black IPA van zo’n 6,5% worden.

Sinds kort heb ik een tapkoelkast, en ik merk dat ik met tappen veel minder schuimstabiliteit behoud. Vandaar dat ik een korte eiwitrust van 15 min. probeer, om te kijken of dit tot beter schuim zal leiden. Kan niet wachten tot ik deze af kan vullen in een keg en lekker kan tappen.

Brouwnotities:
Volume: 20 liter
Begin SG: 1.072
IBU: 75
EBC: 79

Mout:
Palemout (7 EBC) 5500 gr.
Crystal (150 EBC) 300 gr.
Carafa Special III (1400 EBC) 300 gr.

Hop:

Summit 10 gr. FWH (17.3 IBU)
Chinook 10 gr.  FWH (11.2 IBU)
Summit 8 gr. 60 min (14.4 IBU)
Chinook 8 gr.  60 min (9.3 IBU)
Summit 5 gr. 30 min (6.9 IBU)
Chinook 4 gr.  30 min (3.6 IBU)
Summit 10 gr. 10 min (6.5 IBU)
Summit 10 gr. 5 min (6.5 IBU)
Summit 10 gr. 3 min (3.6 IBU)

Chinook 20 gr. Dryhop
Summit 20 gr. Dryhop

Maischschema:
50ºC – 15 min
62ºC – 30 min
72ºC – 20 min.
78ºC – 5 min.

Dit bericht werd geplaatst in Homebrew, Recept en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s