Brewday: Droogstoppel (Irish Dry Stout)

Brouwen is vooruitzien. Met nog ruim een maand te gaan tot St. Patricksday brouw ik vandaag een Irish Dry Stout. Deze Droogstoppel is een klassieke Irish Dry Stout, welbekend geworden door Guinness uit Dublin. In Ierland drink je een stout in een Pint Glass en bij voorkeur de gehele avond lang. Daarom is het alcohol percentage iets lager dan wij hier gewend zijn van onze kleine vaasjes met pils, meestal tussen de 4 tot 4,5%.

De geur van een versgetapte pint Guinness is zalig. Veel gebrande mout en een lichte hint van koffie. Dan neem je een eerste slok en proef je het bittere schuim met rijke tonen van mokka en laurier. Maar het meest lekkere van een goede Irish Dry Stout is de volle smaak, hoewel het een zeer droog en bitter bier is, heeft een goede stout een ‘creamy body’. Dit geeft een bier van 4% een volle smaakbeleving.

Om als thuisbrouwer een dergelijke body in je stout te verkrijgen zonder dat het bier zoet wordt, heb je verschillende mogelijkheden. Zo kan je een klein percentage rogge toevoegen. Net genoeg voor een volle rijke smaak, maar zonder dat de kruidigheid van de rogge gaat overheersen. Vandaag gebruik ik echter een meer voorkomende strategie, namelijk het toevoegen van een ruim gedeelte gerstevlokken aan de moutstort.

Brouwnotities:

Volume: 20 liter
Begin SG: 1.047
IBU: 40
EBC: 80

Mout:
Palemout (7 EBC) 70%
Gerstevlokken (2 EBC) 20%
Geroosterde Gerst (1200 EBC) 10%

Hop:

E.K. Goldings 50 gr. ’90 (40 IBU)

Maischschema:
50ºC – 15 min
62ºC – 20 min
72ºC – 30 min.
78ºC – 5 min.

Dit bericht werd geplaatst in Bierstijl, Homebrew, Recept en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Brewday: Droogstoppel (Irish Dry Stout)

 1. Arie zegt:

  En welke gist ga je hiervoor gebruiken??

  • Ha Arie,

   Deze keer heb ik gekozen voor de Wyeast 1335 British Ale II. Ik wilde namelijk niet voor de standaard 1084 Irish Ale gaan. Deze gist zou een klassiek Brits gistprofiel moeten hebben, met een clean en droge smaak. Maar het is voor mij ook de eerste keer dat ik met de 1335 brouw. Ga er iig binnenkort nog een APA en een English Bitter mee brouwen. Misschien ook wel een RIS.

   MvG,

   De Bebaarde Brouwer

 2. Pingback: St. Patricksday 2014 | De Bebaarde Brouwer

 3. Gerrit zegt:

  Klinkt goed. Weet je nog hoeveel Mout je hebt gebruikt? En wat is Geroosterde Gerst (1200 EBC)?

  • Ha Gerrit,

   In totaal heb ik toen 4KG mout gebruikt. Maar de hoeveelheid die je nodig hebt, hangt natuurlijk af van je eigen rendement.

   Geroosterde gerst is zoals de naam al zegt, niets meer dan gerst (geen mout) die geroosterd is. Verkrijgbaar bij de meeste winkels die gespecialiseerd zijn in brouwbenodigdheden.

   MvG,

   De Bebaarde Brouwer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s