St. Patricksday 2014

Nederlanders hebben koningsdag, de Fransen hun ‘juliet quatorze’ en de Ieren hebben St. Patricksday. Het verschil is echter dat de eerste twee feesten vooral een aangelegenheid binnen eigen land blijven maar het Ierse Feast of Saint Patrick op steeds meer plaatsen buiten Ierland wordt gevierd. Zo vindt in New York de oudste en grootste parade ter wereld plaats.

Ook de Bebaarde Brouwer laat dit jaar de sterftedag van sint Patrick niet ongemerkt voorbij gaan. Een maand geleden heb ik daarom speciaal een Irish Dry Stout gebrouwen. Afgelopen weekend is dit fust aangesloten en staat nu klaar om gedronken te worden.

Droogstoppel

Droogstoppel stout:

Uiterlijk: een glas met mooi donker tot zwart bier afgetopt met een dikke romige schuimkraag die uitnodigd tot proeven. Het schuim zakt langzaam in tot een espresso cremelaag.

Geur: lichte hint van chocolade en koffie. Een subtiel aroma van eikenhout drukt de chocolade en koffie naar de achtergrond. Geen hoparoma, want er is alleen bitterhop gebruikt. Bij deze stijl draait het allemaal om de mout.

Smaak: eerst verassend licht van smaak, maar wanneer je het bier door de mond laat walsen proef ik de smaak van bittere pure chocolade. Het bitter wordt genoeg in balans gebracht door de creamy body.

Afdronk: De afdronk is lekker droog, dit versterkt het bitter van de gebruikte mouten en geeft het een diepe afdronk. De smaak intensiteit neemt na verloop van tijd af, waardoor je weer zin krijgt in een volgende slok.

Dit bericht werd geplaatst in Bierstijl, Smaaknotitie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s