Brewday: Bakkebaard Bitter, the Mild edition

Na twee hele leuke thuisbrouwtours voor het festival Motel Mozaïque, vandaag een lekker relaxed brouwdagje. Omdat het gisteren best laat is geworden, brouw ik vandaag een simpele bitter. Het is alweer mijn zevende editie van deze Engelse bierstijl. Het brouwen van een bitter is vrij straight forward. Het is een zeer laag alcoholisch bier, dus je hebt er maar weinig mout voor nodig. Hierdoor gaat het maischen vrij gemakkelijk. Gebruik bij voorkeur een mooie engelse basismout zoals de welbekende Maris Otter of Goldon Promise. Zelf heb ik vandaag voor de ietswat donkerder Mild Ale mout gekozen. Daarnaast een beetje münich voor de body en een heel klein beetje Red Crystal mout voor een lekkere karamal toets.

Wat hop betreft houd ik het vandaag ook lekker overzichtelijk. Deze Bakkebaard wordt namelijk weer single hopped met Admiral. Deze high alpha acid soort geeft namelijk een mooie subtiele bitterheid en een lekker fris aroma met citrustoetsen en een zeer lichte harsigheid. Een mooie hop voor een frisse bitter dus. Om het helemaal lekker gemakkelijk te houden kiezen we voor de gist ook een korrel, namelijk de Windsor van lallemand. Een zeer prettige korrel voor Engelse bierstijlen met een licht alcoholpercentage. Laat de mout goed doorkomen en biedt genoeg ruimte voor de hop. Echter dit alles zonder een volledig clean profiel wat we van de Amerikaanse gistsoorten kennen.

Brouwnotities:

Volume: 20.5 liter
Begin SG: 1.036
IBU: 40
EBC: 18

Mout:
TF Mild Mout (9 EBC) 70%
Münchener (15 EBC) 20%
TF Red Crystal (320 EBC) 10%

Hop:
Admiral 10 gr. ’60 (24,5 IBU)
Admiral  5  gr. ’30 (8.6 IBU)
Admiral 15 gr. ‘5 (6.7 IBU)
Admiral 25 gr. Dry-hop

Maischschema:
50ºC – 5 min
62ºC – 15 min
72ºC – 30 min.
78ºC – 5 min.

Dit bericht werd geplaatst in Bierstijl, Homebrew, Recept, Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s