Brewday: Imperial Moustache

Na een flinke deuk in de biervoorraad door Kimchi Farm Festival 2014 is het vandaag weer tijd om te brouwen. Door het drukke weekend en twee lange dagen bij De Bierfabriek, heb ik echter geen kans gezien om een giststarter voor te bereiden. Lang leve de korrelgist! Zeker met de steeds groter wordende keuze aan gistsoorten.

Na een korte inspectie van mijn korrelgist voorraad (ik hanteer altijd een ruime selectie op voorraad voor onverwachte brouwdagen) trof ik een zakje Danstar BRY-97 met de Best Before Date 04-2014. Oei, deze had ik al wat eerder moeten gebruiken. Deze gist is één van mijn favoriete korrels voor een APA of American IPA. Erg ‘clean’ waardoor je de mouten en vooral de hoparoma’s goed proeft.

Maar aangezien ik nog een APA en IPA in de lagering heb staan, wilde ik iets anders brouwen. Na ampel beraad, kwam ik al snel uit op een Imperial IPA. Deze nog relatief jonge bierstijl wordt ook nog vaak Double IPA (DIPA) genoemd. Maar het is mijn vermoeden dat dit wel eens zou kunnen uitgroeien tot twee verschillende bierstijlen, net zoals we vandaag onderscheid maken tussen Porters en Stout (Wat van origine een Stout Porter, dus sterke porter was).

Double of Imperial IPA, de overeenkomsten

Over de oorsprong van deze moderne hoger alcoholische IPA variant bestaan verschillende verhalen (Steele, 2012). In de vroege jaren 90′ kwam Rogue met een 100% Maris Otter erg sterke en hoppige IPA die ze IIPA noemde. In ongeveer dezelfde periode brouwde Vinnie Cilurzo (de latere brouwmeester van Russian River) in 1994 zijn eerste commerciële batch voor The Blind Pig Brewery, om eventuele brouwfouten te maskeren verdubbelde hij de hopgiften: “The Idea was, we would double the hops to cover up any flaws in the beer, the beer turned out pretty nice” (in: Hindy, 2014). Hiermee creërde hij in feite de eerste Double IPA.

Sindsdien zijn er veel zware, hoppige bieren gebrouwen die de naam DIPA, IIPA of iets dergelijks de markt op gingen. Al deze bieren zijn duidelijk hoog in alcohol (7,5% en hoger), goed hoppig en extreme IBU’s. Toch zijn deze bieren niet allemaal veel van hetzelfde, er veel variatie natuurlijk in gebruikte hopsoorten, maar er is ook een groot verschil in kleur en smaakprofiel. Niet elke DIPA smaakt extreem bitter (ondanks de 60+ IBU).

We hebben hier dus te maken met een bredere bierstijl, die twee verschillende kanten vertoond. De twee overeenkomstige namen Imperial IPA en Double IPA neem ik even als uitgangspunt. Hierbij de aantekening dat dit een persoonlijke visie betreft, en dus ook als dusdanig beschouwd dient te worden.

Double IPA (DIPA)

Voor mij is een Double IPA een volle stevig moutige IPA, met veel caramel mouten die de intense bitterheid van deze zware jongens behapbaar maken. Hierdoor zijn deze DIPA’s ook donker amber, koperig van kleur. Een mooi voorbeeld van deze kant van het IIPA spectrum is de Twin Sisters van Left Hand Brewing. In een Double IPA draait het om het complexe samenspel tussen frisse hoparoma’s, zoete karamelmout en intense hopbitterheid. Een Double IPA is daarmee een balanceeract, veel meer dan een American Barleywine, waarin de moutigheid duidelijk de boventoon voert. Dat is wat ik in mijn Big Beard DIPA ook naar streef.

Imperial IPA (IIPA)

Maar wat is dan een Imperial IPA (IIPA)?. Bij een IIP draait alles om de hop. We kunnen het misschien het beste beschouwen als een zwaar opgevoerde West-Coast Style IPA. Hier is dus geen sprake van een complexe moutbasis die even zwaar meetelt in de smaakbeleving, nee hier vormt de mout louter het toneel waarop de hop zal schitteren. Een van de mooiere voorbeelden die ik heb mogen proeven zijn gemaakt door Flying Dog. Zij hebben een paar jaar geleden een Single Hopped serie Imperial IPA’s op de markt gebracht. Helaas heb ik ze niet allemaal kunnen proeven, maar degene die ik heb kunnen proeven waren heerlijk.

Genoeg over stijl, terug naar de brouwdag!

Brouwnotities:
Volume: 20 liter
Begin SG: 1.091
IBU: 95
EBC: 14

Mout:
Maris Otter (5 EBC) 100%

Hop:
Polaris 10 gr.  60 min. (18,7 IBU)
Columbus 40 gr.  15 min. (30,3 IBU)
Centennial 40 gr.  15 min. (18,7 IBU)
Simcoe 40 gr.  15 min. (23,4 IBU)
Centennial 30 gr.  3 min. (3,5 IBU)

Simcoe 40 gr. Dryhop
Columbus 20 gr. Dryhop

Maischschema:
67ºC  – 90 min.
78ºC  – 10 min.

Dit bericht werd geplaatst in Bierhistorie, Bierstijl, Recept en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s