Brewday: Stout & Nieuw 2015

Bij de start van een nieuw jaar heb ik de kleine traditie om een stout te brouwen. Dit jaar brouw ik een Engelse Oatmeal Stout. Dit biertype staat eigenlijk al best lang op mijn verlanglijst van te brouwen biertypes, maar het is er nog niet eerder van gekomen.

De havermout geeft dit bier een zacht ‘silky’ mondgevoel en stevige volle body. De haver draagt niet zo veel bij aan de smaak, aangezien de donkere mouten hier de hoofdrol spelen. Om meer gelaagdheid in dit bier te krijgen, heb ik naast geroosterde gerst, ook een deel pale chocolate mout toegevoegd.

Bij deze brouw heb ik ook een nieuwe aanwinst in De Bebaarde Brouwerij uitgetest. Namelijk de Hopblocker van Blichmann. Ook deze heb ik inmiddels al een tijdje binnen, maar was er nog niet aan toe gekomen om het ook te installeren in m’n kookketel. Vanochtend moest ik dus nog even snel een aansluiting in elkaar solderen.

Wanneer je met haver brouwt,  doe je er wijs aan om het rustig aan te doen bij het spoelen. De Haver kan voor problemen zorgen wanneer je te snel spoelt, waardoor het filterbed dicht kan schieten. Neem dus de tijd, we doen het immers voor ons plezier toch?

Brouwnotities:
Volume: 21 liter
Begin SG: 1.056
IBU: 30
EBC: 73

Mout:
Pale Ale malt  (7 EBC) 80%
Havervlokken (2 EBC) 10%
Pale Chocolate TF (525 EBC) 6%
Roasted Barley TF (1375 EBC) 4%

Hop:
Target 10 gr.  FWH (15,8 IBU)
Target 15 gr.  15 min. (10.7 IBU)
Target 30 gr.  2 min. (3,6 IBU)

Maischschema:
67ºC  – 75 min.
78ºC  – 10 min.

Dit bericht werd geplaatst in Bierstijl, Homebrew, Recept en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s