International Stout Day 2018

Vandaag is het weer International Stout day! Nu de dagen weer korter en kouder beginnen worden, is het ook het uitgelezen moment om weer eens een partijtje stouts in te slaan om ervan te genieten. Afgeleid van de stevig gehopte Porter stijl uit London (zie ook), bestaat er inmiddels een grote variëteit in Stouts. Van de laag alcoholische Irish Dry Stout, tot de stevige Imperial Stouts waar je een mes en vork bij nodig hebt.

Zelf ben ik een groot liefhebber van de American Stout. Een relatief vrij jonge telg in de Stout familie. Eigenlijk bestaat deze pas sinds de allereerste Amerikaanse craftbrouwerij New Albion in 1978 een Stout uitbracht. Deze stijl is gekenmerkt door het gebruik van, hoe kan het ook anders, hop. Eigenlijk net zoals de originele eerste Porters. Veelal hebben ze een stevige bitterheid en een herkenbaar hop aroma en smaak, echter zonder het distinctieve geroosterde koffie aroma te verdringen (Foster, 2014).

Front

De Stoppelbaard Stout is mijn interpretatie van een American Stout. Gebrouwen met een blend van Nederlandse en Britse moutsoorten, die het bier een donkere kleur en stoere basissmaak verlenen. Maar met name het gebruik van late hopping en dryhopping zorgen voor het uitgesproken hoparoma in dit bier. De gebruikte soorten hop (Columbus en Chinook) geven het bier een licht aroma van dennenhars en een hint van rood fruit.

Afgelopen weekend is de Stoppelbaard Stout door de NRC verkozen tot één van de smakelijkste bieren van Nederland. Daar ben ik natuurlijk super trots op! Volgens het proefpanel is de Stoppelbaard: “een stout die doet denken aan sterke espresso. Stevig geroosterd, inclusief de ziltige zurigheid. „Friszuur bitter”, vat het panel het samen.” Dat is nog eens een mooie beschrijving, maar ik drink mijn Stoppelbaard toch liever niet in de ochtend. Liever drink ik hem op een koude winteravond naast een warm haard vuur. Wat is jouw favoriete moment voor een stout?

stout-glass

Bronnen:

Foster, Terry. 2014.  Brewing Porters & Stouts. New York: Skyhorse Publishing.

Nagtegaal, Bastiaan. 27-10-2018. De 40 smakelijkste Nederlandse Bieren. Amsterdam: NRC Handelsblad.

Dit bericht werd geplaatst in Bierhistorie, Biernieuws, Bierstijl, Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s