Dag 2018, hallo 2019!

Eind december is een tijd van tradities. Zo heb ik gisteren thuis mijn traditionele Stout & Nieuw bier gebrouwen, een Imperial Stout met Black Treacle dit jaar. Een andere traditie is om deze tijd van het jaar de balans op te maken. Hoe is het afgelopen jaar verlopen, maar natuurlijk ook een voorzichtige blik op hoe we het volgend jaar willen gaan aanpakken.

Terugblik

2018 is een druk maar zeker ook goed jaar geweest. Dit jaar heb ik meer tijd in dit side-project gestoken en dat heeft zich uitbetaald in een gezonde groei. Om deze groei voort te kunnen zetten, ben ik part-time gaan werken, zodat ik meer tijd in De Bebaarde Brouwer kan steken.

Voor het eerst in het bestaan van De Bebaarde Brouwer is er sprake van een vast assortiment. Waar ik de eerste drie jaar alleen nog maar éénmalige brouwsels uitbracht, heb ik in 2018 een vast assortiment opgebouwd. De in 2017 voor het eerste gebrouwen Mosaic Moustache was hiervan het voorzichtige begin.

Begin 2018 kwam daar de Stoppelbaard Stout bij. Deze stoere American Stout is een robuust bier en een mooie tegenhanger van de Mosaic Moustache. Het is bij vele goed in de smaak gevallen, en zelfs recentelijk verkozen door het NRC Handelsblad als één van de smakelijkste bieren van Nederland.

Met dit paar had ik dus iets goeds te pakken. Tezamen, vormen zij een evenwichtig begin van een vast assortiment. Maar er miste nog iets. Iets licht en doordrinkbaar. Een bier wat je een hele avond kan blijven drinken. Ziehier de entree van de Pornstache, een India Pilsener Lager. 

Vooruitblik

Voor 2019 zijn er grootste plannen. De Bebaarde Brouwer bestaat dan namelijk vijf jaar. Dat gaat uiteraard gevierd worden met veel nieuwe bieren. Momenteel zitten de eerste twee specials al in de vergistingstank. Medio Januari zal de Midnight Moustache uitkomen. Een Black Rye IPA van 7%. Gebrouwen met de nieuwste technieken uit het Noord-Oosten van de VS. Hoewel dit bier donker van kleur is, ruikt en smaakt het juist heel licht en fris.

midnigh moustache full label

 

Verder heb ik afgelopen week de Likkebaard gebrouwen. Deze zware American Barleywine van dik 10% is een machtig bier dat met respect gedronken dient te worden. Amberkleurig en een aroma van hars en citrusvruchten. De smaak is bitterzoet, moutig en complex. Dit bier is heerlijk op zichzelf, maar laat zich ook goed paren met heerlijke spijzen. Een mooi kaasplankje bijvoorbeeld.

Naast nieuwe specials, komt er in 2019 ook een serie ‘collabs’. Deze collabs zullen gebrouwen worden met bevriende brouwerijen, die ik in die vijf jaar heb leren kennen. Omdat het voor mij allemaal begonnen is met de bierstijl IPA, zullen alle bieren die we in deze serie gaan brouwen ook vanuit deze bierstijl uit gaan. Maar natuurlijk laat dat nog meer dan genoeg ruimte voor creativiteit over.

De eerste collab zal met Ramses Snoeij van Ramses Bier worden gebrouwen op 17 januari. De datum dat ik vijf jaar geleden De Bebaarde Brouwer heb ingeschreven bij De Kamer van Koophandel. Omdat ik in 2015 met Ramses in Portland Oregon ben geweest,  Wordt deze eerste collab een North-West IPA, stevig gehopt met Falconers Flight. De andere collabs worden op een later moment bekend gemaakt. 2019 heeft dus nog een hoop in petto!

Voor nu allemaal een zeer prettige jaarwisseling gewenst, en alvast op een bierig 2019

Proost!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s