De Baard is terug!

We zijn inmiddels weer ruim twee jaar verder sinds de laatste blog post. Zoals je misschien al kan raden, ben ik even druk geweest. Vanuit De Kaapse ben ik bij Brouwerij De Molen aan de slag gegaan als brouwer. In de afgelopen twee jaar hebben ze bij daar de brouwerij flink uitgebreid en is deze zo voorbereid op de geplande groei in de toekomst.

Door alle drukte heeft mijn eigen project, De Bebaarde Brouwer op een lager pitje gestaan. Wel heb ik in de afgelopen jaren nog nieuwe bieren uitgebracht zoals de Mosaic Moustache (release Juli 2017) en de Midnight Moustache (November 2017) en recentelijk de Extra Smooth Beard (Januari 2018) en een volledig vernieuwde versie van de StoppelBaard Stout (Februari 2018).

Echter ben ik niet zo actief meer geweest met het onderhouden van de website. Daar wil ik in 2018 wel verandering in gaan brengen. Voor dit jaar heb ik al een aantal leuke zaken op de planning staan. Zo zal ik op zaterdag 24 Maart op het Boudewijn’s Bierfest (lente editie) aanwezig zijn. Op zaterdag 7 April zal ik met De Bebaarde Brouwer op het Noordwijkershouts Speciaalbierfestival staan.

De Mosaic Moustache en de StoppelBaard Stout zullen vanaf nu mijn vaste kernassortiment gaan vormen en dus het gehele jaar verkrijgbaar zijn op diverse adressen. Maar er staan ook al weer nieuwe specials en collaborations op de planning. Het huidige aanbod zal voortaan ook op deze website bij worden gehouden op de pagina Huidige Bebaarde Bieren.

Advertenties
Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Van thuisbrouwer naar hoofdbrouwer op De Kaap.

Het is al een tijdje rustig geweest op deze site. Dat komt voornamelijk omdat er bij mij het afgelopen jaar nogal wat gebeurt is op het gebied van brouwen. Het afgelopen jaar heb ik de stap van thuisbrouwer naar beroepsbrouwer gemaakt.

Sinds begin van dit jaar, zwaai ik als Hoofdbrouwer met de mashpaddle in de ketels van De Kaapse Brouwers op Katendrecht (Rotterdam). Daar heb ik de kans gekregen om zeer uitgesproken bieren te bedenken en te brouwen. De laatste maanden ben ik daar voornamelijk bezig geweest de brouwerij zo in te richten dat er op wekelijkse basis gebrouwen kan worden.

Sjoerd Schipper van Schipper media heeft van het voorjaar opnames gemaakt tijdens een brouwdag op De Kaap. Dat heeft geresulteerd in het volgende portret dat ik jullie niet wilde onthouden.

Geplaatst in Uncategorized | 2 reacties

Brewday: Stout & Nieuw 2015

Bij de start van een nieuw jaar heb ik de kleine traditie om een stout te brouwen. Dit jaar brouw ik een Engelse Oatmeal Stout. Dit biertype staat eigenlijk al best lang op mijn verlanglijst van te brouwen biertypes, maar het is er nog niet eerder van gekomen.

De havermout geeft dit bier een zacht ‘silky’ mondgevoel en stevige volle body. De haver draagt niet zo veel bij aan de smaak, aangezien de donkere mouten hier de hoofdrol spelen. Om meer gelaagdheid in dit bier te krijgen, heb ik naast geroosterde gerst, ook een deel pale chocolate mout toegevoegd.

Bij deze brouw heb ik ook een nieuwe aanwinst in De Bebaarde Brouwerij uitgetest. Namelijk de Hopblocker van Blichmann. Ook deze heb ik inmiddels al een tijdje binnen, maar was er nog niet aan toe gekomen om het ook te installeren in m’n kookketel. Vanochtend moest ik dus nog even snel een aansluiting in elkaar solderen.

Wanneer je met haver brouwt,  doe je er wijs aan om het rustig aan te doen bij het spoelen. De Haver kan voor problemen zorgen wanneer je te snel spoelt, waardoor het filterbed dicht kan schieten. Neem dus de tijd, we doen het immers voor ons plezier toch?

Brouwnotities:
Volume: 21 liter
Begin SG: 1.056
IBU: 30
EBC: 73

Mout:
Pale Ale malt  (7 EBC) 80%
Havervlokken (2 EBC) 10%
Pale Chocolate TF (525 EBC) 6%
Roasted Barley TF (1375 EBC) 4%

Hop:
Target 10 gr.  FWH (15,8 IBU)
Target 15 gr.  15 min. (10.7 IBU)
Target 30 gr.  2 min. (3,6 IBU)

Maischschema:
67ºC  – 75 min.
78ºC  – 10 min.

Geplaatst in Bierstijl, Homebrew, Recept | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Hoppiness!

Afgelopen zomer heeft een Qianwei Tong voor haar afstudeerproject een prachtige korte film gemaakt over ‘Craft Beer’ in Nederland. De Bebaarde Brouwer was er ook bij!

Video | Geplaatst op door | 2 reacties

Brewday: Imperial Moustache

Na een flinke deuk in de biervoorraad door Kimchi Farm Festival 2014 is het vandaag weer tijd om te brouwen. Door het drukke weekend en twee lange dagen bij De Bierfabriek, heb ik echter geen kans gezien om een giststarter voor te bereiden. Lang leve de korrelgist! Zeker met de steeds groter wordende keuze aan gistsoorten.

Na een korte inspectie van mijn korrelgist voorraad (ik hanteer altijd een ruime selectie op voorraad voor onverwachte brouwdagen) trof ik een zakje Danstar BRY-97 met de Best Before Date 04-2014. Oei, deze had ik al wat eerder moeten gebruiken. Deze gist is één van mijn favoriete korrels voor een APA of American IPA. Erg ‘clean’ waardoor je de mouten en vooral de hoparoma’s goed proeft.

Maar aangezien ik nog een APA en IPA in de lagering heb staan, wilde ik iets anders brouwen. Na ampel beraad, kwam ik al snel uit op een Imperial IPA. Deze nog relatief jonge bierstijl wordt ook nog vaak Double IPA (DIPA) genoemd. Maar het is mijn vermoeden dat dit wel eens zou kunnen uitgroeien tot twee verschillende bierstijlen, net zoals we vandaag onderscheid maken tussen Porters en Stout (Wat van origine een Stout Porter, dus sterke porter was).

Double of Imperial IPA, de overeenkomsten

Over de oorsprong van deze moderne hoger alcoholische IPA variant bestaan verschillende verhalen (Steele, 2012). In de vroege jaren 90′ kwam Rogue met een 100% Maris Otter erg sterke en hoppige IPA die ze IIPA noemde. In ongeveer dezelfde periode brouwde Vinnie Cilurzo (de latere brouwmeester van Russian River) in 1994 zijn eerste commerciële batch voor The Blind Pig Brewery, om eventuele brouwfouten te maskeren verdubbelde hij de hopgiften: “The Idea was, we would double the hops to cover up any flaws in the beer, the beer turned out pretty nice” (in: Hindy, 2014). Hiermee creërde hij in feite de eerste Double IPA.

Sindsdien zijn er veel zware, hoppige bieren gebrouwen die de naam DIPA, IIPA of iets dergelijks de markt op gingen. Al deze bieren zijn duidelijk hoog in alcohol (7,5% en hoger), goed hoppig en extreme IBU’s. Toch zijn deze bieren niet allemaal veel van hetzelfde, er veel variatie natuurlijk in gebruikte hopsoorten, maar er is ook een groot verschil in kleur en smaakprofiel. Niet elke DIPA smaakt extreem bitter (ondanks de 60+ IBU).

We hebben hier dus te maken met een bredere bierstijl, die twee verschillende kanten vertoond. De twee overeenkomstige namen Imperial IPA en Double IPA neem ik even als uitgangspunt. Hierbij de aantekening dat dit een persoonlijke visie betreft, en dus ook als dusdanig beschouwd dient te worden.

Double IPA (DIPA)

Voor mij is een Double IPA een volle stevig moutige IPA, met veel caramel mouten die de intense bitterheid van deze zware jongens behapbaar maken. Hierdoor zijn deze DIPA’s ook donker amber, koperig van kleur. Een mooi voorbeeld van deze kant van het IIPA spectrum is de Twin Sisters van Left Hand Brewing. In een Double IPA draait het om het complexe samenspel tussen frisse hoparoma’s, zoete karamelmout en intense hopbitterheid. Een Double IPA is daarmee een balanceeract, veel meer dan een American Barleywine, waarin de moutigheid duidelijk de boventoon voert. Dat is wat ik in mijn Big Beard DIPA ook naar streef.

Imperial IPA (IIPA)

Maar wat is dan een Imperial IPA (IIPA)?. Bij een IIP draait alles om de hop. We kunnen het misschien het beste beschouwen als een zwaar opgevoerde West-Coast Style IPA. Hier is dus geen sprake van een complexe moutbasis die even zwaar meetelt in de smaakbeleving, nee hier vormt de mout louter het toneel waarop de hop zal schitteren. Een van de mooiere voorbeelden die ik heb mogen proeven zijn gemaakt door Flying Dog. Zij hebben een paar jaar geleden een Single Hopped serie Imperial IPA’s op de markt gebracht. Helaas heb ik ze niet allemaal kunnen proeven, maar degene die ik heb kunnen proeven waren heerlijk.

Genoeg over stijl, terug naar de brouwdag!

Brouwnotities:
Volume: 20 liter
Begin SG: 1.091
IBU: 95
EBC: 14

Mout:
Maris Otter (5 EBC) 100%

Hop:
Polaris 10 gr.  60 min. (18,7 IBU)
Columbus 40 gr.  15 min. (30,3 IBU)
Centennial 40 gr.  15 min. (18,7 IBU)
Simcoe 40 gr.  15 min. (23,4 IBU)
Centennial 30 gr.  3 min. (3,5 IBU)

Simcoe 40 gr. Dryhop
Columbus 20 gr. Dryhop

Maischschema:
67ºC  – 90 min.
78ºC  – 10 min.

Geplaatst in Bierhistorie, Bierstijl, Recept | Tags: , , | Een reactie plaatsen

MelkSnor AWPA

Voor wie het nog niet had opgemerkt, de zomer is inmiddels involle gang. Onlangs hadden vrienden van daarom een tuinfeestje gegeven ter gelegenheid van verjaardagen, housewarming (al was het meer een gardenwarming) en gewoon omdat het kan. Als brouwer ben je al snel geneigd om dan aan te bieden een speciaal biertje ter ere van de gelegenheid te brouwen.

Aangezien de reacties zeer positief waren, het fust ook snel leeg en ikzelf ook niet ontevreden over het resultaat leek het mij een goed idee om dit recept te delen. Het betrof een American Wheat Pale Ale van 4,5% met een aangename milde bitterheid (40 IBU). Volgens mij is de essentie van dit recept de combinatie van de tarwe met de Amerikaanse hoppen. Daarom heb ik voor de cleane US-05 gekozen zodat deze smaken zoveel mogelijk tot hun recht kunnen komen.

Over enkele weken wil ik een singel-hopped editie brouwen met de nieuwe Polaris hop. Volgens mij werkt het frisse munt aroma en smaak van deze hop heel goed in dit biertype. To be continued!

Brouwnotities:

Volume: 24 liter
Begin SG: 1.045
Eind SG: 1.011
IBU: 40
EBC: 8

Mout:
Lichte Tarwemout (3 EBC) 45%
PaleAle mout (7 EBC) 45%
Tarwevlokken (2 EBC) 10%

Hop:
Citra 15 gr. FWH (25,3 IBU)
Cascade 20 gr. ’25 (10,9 IBU)
Cascade 10 gr. ‘5 (1,6 IBU)
Citra 10 gr. ‘3 (1,9 IBU)
Citra 15 gr. ‘0
Cascade 15 gr. ‘0
Citra 20 gr. Dry-hop
Cascade 20 gr. Dry-hop

Maischschema:
50ºC – 10 min
62ºC – 30 min
72ºC – 30 min.
78ºC – 5 min.

Aside | Geplaatst op door | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Brewday: Bakkebaard Bitter, the Mild edition

Na twee hele leuke thuisbrouwtours voor het festival Motel Mozaïque, vandaag een lekker relaxed brouwdagje. Omdat het gisteren best laat is geworden, brouw ik vandaag een simpele bitter. Het is alweer mijn zevende editie van deze Engelse bierstijl. Het brouwen van een bitter is vrij straight forward. Het is een zeer laag alcoholisch bier, dus je hebt er maar weinig mout voor nodig. Hierdoor gaat het maischen vrij gemakkelijk. Gebruik bij voorkeur een mooie engelse basismout zoals de welbekende Maris Otter of Goldon Promise. Zelf heb ik vandaag voor de ietswat donkerder Mild Ale mout gekozen. Daarnaast een beetje münich voor de body en een heel klein beetje Red Crystal mout voor een lekkere karamal toets.

Wat hop betreft houd ik het vandaag ook lekker overzichtelijk. Deze Bakkebaard wordt namelijk weer single hopped met Admiral. Deze high alpha acid soort geeft namelijk een mooie subtiele bitterheid en een lekker fris aroma met citrustoetsen en een zeer lichte harsigheid. Een mooie hop voor een frisse bitter dus. Om het helemaal lekker gemakkelijk te houden kiezen we voor de gist ook een korrel, namelijk de Windsor van lallemand. Een zeer prettige korrel voor Engelse bierstijlen met een licht alcoholpercentage. Laat de mout goed doorkomen en biedt genoeg ruimte voor de hop. Echter dit alles zonder een volledig clean profiel wat we van de Amerikaanse gistsoorten kennen.

Brouwnotities:

Volume: 20.5 liter
Begin SG: 1.036
IBU: 40
EBC: 18

Mout:
TF Mild Mout (9 EBC) 70%
Münchener (15 EBC) 20%
TF Red Crystal (320 EBC) 10%

Hop:
Admiral 10 gr. ’60 (24,5 IBU)
Admiral  5  gr. ’30 (8.6 IBU)
Admiral 15 gr. ‘5 (6.7 IBU)
Admiral 25 gr. Dry-hop

Maischschema:
50ºC – 5 min
62ºC – 15 min
72ºC – 30 min.
78ºC – 5 min.

Geplaatst in Bierstijl, Homebrew, Recept, Uncategorized | Tags: , , | Een reactie plaatsen