International Stout Day 2018

Vandaag is het weer International Stout day! Nu de dagen weer korter en kouder beginnen worden, is het ook het uitgelezen moment om weer eens een partijtje stouts in te slaan om ervan te genieten. Afgeleid van de stevig gehopte Porter stijl uit London (zie ook), bestaat er inmiddels een grote variëteit in Stouts. Van de laag alcoholische Irish Dry Stout, tot de stevige Imperial Stouts waar je een mes en vork bij nodig hebt.

Zelf ben ik een groot liefhebber van de American Stout. Een relatief vrij jonge telg in de Stout familie. Eigenlijk bestaat deze pas sinds de allereerste Amerikaanse craftbrouwerij New Albion in 1978 een Stout uitbracht. Deze stijl is gekenmerkt door het gebruik van, hoe kan het ook anders, hop. Eigenlijk net zoals de originele eerste Porters. Veelal hebben ze een stevige bitterheid en een herkenbaar hop aroma en smaak, echter zonder het distinctieve geroosterde koffie aroma te verdringen (Foster, 2014).

Front

De Stoppelbaard Stout is mijn interpretatie van een American Stout. Gebrouwen met een blend van Nederlandse en Britse moutsoorten, die het bier een donkere kleur en stoere basissmaak verlenen. Maar met name het gebruik van late hopping en dryhopping zorgen voor het uitgesproken hoparoma in dit bier. De gebruikte soorten hop (Columbus en Chinook) geven het bier een licht aroma van dennenhars en een hint van rood fruit.

Afgelopen weekend is de Stoppelbaard Stout door de NRC verkozen tot één van de smakelijkste bieren van Nederland. Daar ben ik natuurlijk super trots op! Volgens het proefpanel is de Stoppelbaard: “een stout die doet denken aan sterke espresso. Stevig geroosterd, inclusief de ziltige zurigheid. „Friszuur bitter”, vat het panel het samen.” Dat is nog eens een mooie beschrijving, maar ik drink mijn Stoppelbaard toch liever niet in de ochtend. Liever drink ik hem op een koude winteravond naast een warm haard vuur. Wat is jouw favoriete moment voor een stout?

stout-glass

Bronnen:

Foster, Terry. 2014.  Brewing Porters & Stouts. New York: Skyhorse Publishing.

Nagtegaal, Bastiaan. 27-10-2018. De 40 smakelijkste Nederlandse Bieren. Amsterdam: NRC Handelsblad.

Advertenties
Geplaatst in Bierhistorie, Biernieuws, Bierstijl, Uncategorized | Een reactie plaatsen

Nieuw bier op komst!

We hebben in 2018 van een heerlijke warme en lange zomer mogen genieten. Het was dan ook een goede zomer voor menig bierliefhebber. De bierfestivals heb je tegenwoordig voor het uitkiezen. Voor de Bebaarde Brouwer was het ook een geslaagde zomer. Op menig festival heb ik mijn bieren mogen tappen. Dat de bieren ook goed ontvangen werden, maakte het des te plezieriger.

En dat is goed nieuws, want deze maand heb ik de stap genomen om minder te gaan werken, en twee dagen per week te wijden aan De Bebaarde Brouwer. Dat betekent dat ik in de toekomst meer tijd heb voor dit blog. Maar ook, en nog veel belangrijker, dat er meer bebaarde bieren in de planning staan.

Pornstache Front

Het eerste nieuwe bier zit op dit moment al in de tank, en zal medio november beschikbaar komen. Namelijk de Pornstache! Dit is een India Pilsner Lager. Een traditionele Tsjechische Pils gehopt met neo-klassieke Amerikaanse hoppen. De basis van Pils- en Caramouten zorgt voor een goed doordrinkbaar bier. Het gebruik van dry-hopping geeft het een rijk aroma van dennenhars en tropisch fruit. De droge afdronk nodigt uit tot de volgende slok.

Met de toevoeging van dit bier aan het assortiment, heb ik nu een vaste kern van drie bieren. De lichte en frisse doordrinker, Pornstache. De volle en stevige IPA met de Mosaic Moustache. En ten slotte de stoere en uitgesproken Stoppelbaard Stout. Hier wil ik het in de kern bij houden, maar dat betekent niet dat ik me alleen op deze bieren ga richten. Juist nu komt er weer aandacht voor meer specials en collabs! Dus hou het in de gaten.

Bottles Mock-UP JPEG

Geplaatst in Biernieuws, Bierstijl | Een reactie plaatsen

De Baard is terug!

We zijn inmiddels weer ruim twee jaar verder sinds de laatste blog post. Zoals je misschien al kan raden, ben ik even druk geweest. Vanuit De Kaapse ben ik bij Brouwerij De Molen aan de slag gegaan als brouwer. In de afgelopen twee jaar hebben ze bij daar de brouwerij flink uitgebreid en is deze zo voorbereid op de geplande groei in de toekomst.

Door alle drukte heeft mijn eigen project, De Bebaarde Brouwer op een lager pitje gestaan. Wel heb ik in de afgelopen jaren nog nieuwe bieren uitgebracht zoals de Mosaic Moustache (release Juli 2017) en de Midnight Moustache (November 2017) en recentelijk de Extra Smooth Beard (Januari 2018) en een volledig vernieuwde versie van de StoppelBaard Stout (Februari 2018).

Echter ben ik niet zo actief meer geweest met het onderhouden van de website. Daar wil ik in 2018 wel verandering in gaan brengen. Voor dit jaar heb ik al een aantal leuke zaken op de planning staan. Zo zal ik op zaterdag 24 Maart op het Boudewijn’s Bierfest (lente editie) aanwezig zijn. Op zaterdag 7 April zal ik met De Bebaarde Brouwer op het Noordwijkershouts Speciaalbierfestival staan.

De Mosaic Moustache en de StoppelBaard Stout zullen vanaf nu mijn vaste kernassortiment gaan vormen en dus het gehele jaar verkrijgbaar zijn op diverse adressen. Maar er staan ook al weer nieuwe specials en collaborations op de planning. Het huidige aanbod zal voortaan ook op deze website bij worden gehouden op de pagina Huidige Bebaarde Bieren.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Van thuisbrouwer naar hoofdbrouwer op De Kaap.

Het is al een tijdje rustig geweest op deze site. Dat komt voornamelijk omdat er bij mij het afgelopen jaar nogal wat gebeurt is op het gebied van brouwen. Het afgelopen jaar heb ik de stap van thuisbrouwer naar beroepsbrouwer gemaakt.

Sinds begin van dit jaar, zwaai ik als Hoofdbrouwer met de mashpaddle in de ketels van De Kaapse Brouwers op Katendrecht (Rotterdam). Daar heb ik de kans gekregen om zeer uitgesproken bieren te bedenken en te brouwen. De laatste maanden ben ik daar voornamelijk bezig geweest de brouwerij zo in te richten dat er op wekelijkse basis gebrouwen kan worden.

Sjoerd Schipper van Schipper media heeft van het voorjaar opnames gemaakt tijdens een brouwdag op De Kaap. Dat heeft geresulteerd in het volgende portret dat ik jullie niet wilde onthouden.

Geplaatst in Uncategorized | 2 reacties

Brewday: Stout & Nieuw 2015

Bij de start van een nieuw jaar heb ik de kleine traditie om een stout te brouwen. Dit jaar brouw ik een Engelse Oatmeal Stout. Dit biertype staat eigenlijk al best lang op mijn verlanglijst van te brouwen biertypes, maar het is er nog niet eerder van gekomen.

De havermout geeft dit bier een zacht ‘silky’ mondgevoel en stevige volle body. De haver draagt niet zo veel bij aan de smaak, aangezien de donkere mouten hier de hoofdrol spelen. Om meer gelaagdheid in dit bier te krijgen, heb ik naast geroosterde gerst, ook een deel pale chocolate mout toegevoegd.

Bij deze brouw heb ik ook een nieuwe aanwinst in De Bebaarde Brouwerij uitgetest. Namelijk de Hopblocker van Blichmann. Ook deze heb ik inmiddels al een tijdje binnen, maar was er nog niet aan toe gekomen om het ook te installeren in m’n kookketel. Vanochtend moest ik dus nog even snel een aansluiting in elkaar solderen.

Wanneer je met haver brouwt,  doe je er wijs aan om het rustig aan te doen bij het spoelen. De Haver kan voor problemen zorgen wanneer je te snel spoelt, waardoor het filterbed dicht kan schieten. Neem dus de tijd, we doen het immers voor ons plezier toch?

Brouwnotities:
Volume: 21 liter
Begin SG: 1.056
IBU: 30
EBC: 73

Mout:
Pale Ale malt  (7 EBC) 80%
Havervlokken (2 EBC) 10%
Pale Chocolate TF (525 EBC) 6%
Roasted Barley TF (1375 EBC) 4%

Hop:
Target 10 gr.  FWH (15,8 IBU)
Target 15 gr.  15 min. (10.7 IBU)
Target 30 gr.  2 min. (3,6 IBU)

Maischschema:
67ºC  – 75 min.
78ºC  – 10 min.

Geplaatst in Bierstijl, Homebrew, Recept | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Hoppiness!

Afgelopen zomer heeft een Qianwei Tong voor haar afstudeerproject een prachtige korte film gemaakt over ‘Craft Beer’ in Nederland. De Bebaarde Brouwer was er ook bij!

Video | Geplaatst op door | 2 reacties

Brewday: Imperial Moustache

Na een flinke deuk in de biervoorraad door Kimchi Farm Festival 2014 is het vandaag weer tijd om te brouwen. Door het drukke weekend en twee lange dagen bij De Bierfabriek, heb ik echter geen kans gezien om een giststarter voor te bereiden. Lang leve de korrelgist! Zeker met de steeds groter wordende keuze aan gistsoorten.

Na een korte inspectie van mijn korrelgist voorraad (ik hanteer altijd een ruime selectie op voorraad voor onverwachte brouwdagen) trof ik een zakje Danstar BRY-97 met de Best Before Date 04-2014. Oei, deze had ik al wat eerder moeten gebruiken. Deze gist is één van mijn favoriete korrels voor een APA of American IPA. Erg ‘clean’ waardoor je de mouten en vooral de hoparoma’s goed proeft.

Maar aangezien ik nog een APA en IPA in de lagering heb staan, wilde ik iets anders brouwen. Na ampel beraad, kwam ik al snel uit op een Imperial IPA. Deze nog relatief jonge bierstijl wordt ook nog vaak Double IPA (DIPA) genoemd. Maar het is mijn vermoeden dat dit wel eens zou kunnen uitgroeien tot twee verschillende bierstijlen, net zoals we vandaag onderscheid maken tussen Porters en Stout (Wat van origine een Stout Porter, dus sterke porter was).

Double of Imperial IPA, de overeenkomsten

Over de oorsprong van deze moderne hoger alcoholische IPA variant bestaan verschillende verhalen (Steele, 2012). In de vroege jaren 90′ kwam Rogue met een 100% Maris Otter erg sterke en hoppige IPA die ze IIPA noemde. In ongeveer dezelfde periode brouwde Vinnie Cilurzo (de latere brouwmeester van Russian River) in 1994 zijn eerste commerciële batch voor The Blind Pig Brewery, om eventuele brouwfouten te maskeren verdubbelde hij de hopgiften: “The Idea was, we would double the hops to cover up any flaws in the beer, the beer turned out pretty nice” (in: Hindy, 2014). Hiermee creërde hij in feite de eerste Double IPA.

Sindsdien zijn er veel zware, hoppige bieren gebrouwen die de naam DIPA, IIPA of iets dergelijks de markt op gingen. Al deze bieren zijn duidelijk hoog in alcohol (7,5% en hoger), goed hoppig en extreme IBU’s. Toch zijn deze bieren niet allemaal veel van hetzelfde, er veel variatie natuurlijk in gebruikte hopsoorten, maar er is ook een groot verschil in kleur en smaakprofiel. Niet elke DIPA smaakt extreem bitter (ondanks de 60+ IBU).

We hebben hier dus te maken met een bredere bierstijl, die twee verschillende kanten vertoond. De twee overeenkomstige namen Imperial IPA en Double IPA neem ik even als uitgangspunt. Hierbij de aantekening dat dit een persoonlijke visie betreft, en dus ook als dusdanig beschouwd dient te worden.

Double IPA (DIPA)

Voor mij is een Double IPA een volle stevig moutige IPA, met veel caramel mouten die de intense bitterheid van deze zware jongens behapbaar maken. Hierdoor zijn deze DIPA’s ook donker amber, koperig van kleur. Een mooi voorbeeld van deze kant van het IIPA spectrum is de Twin Sisters van Left Hand Brewing. In een Double IPA draait het om het complexe samenspel tussen frisse hoparoma’s, zoete karamelmout en intense hopbitterheid. Een Double IPA is daarmee een balanceeract, veel meer dan een American Barleywine, waarin de moutigheid duidelijk de boventoon voert. Dat is wat ik in mijn Big Beard DIPA ook naar streef.

Imperial IPA (IIPA)

Maar wat is dan een Imperial IPA (IIPA)?. Bij een IIP draait alles om de hop. We kunnen het misschien het beste beschouwen als een zwaar opgevoerde West-Coast Style IPA. Hier is dus geen sprake van een complexe moutbasis die even zwaar meetelt in de smaakbeleving, nee hier vormt de mout louter het toneel waarop de hop zal schitteren. Een van de mooiere voorbeelden die ik heb mogen proeven zijn gemaakt door Flying Dog. Zij hebben een paar jaar geleden een Single Hopped serie Imperial IPA’s op de markt gebracht. Helaas heb ik ze niet allemaal kunnen proeven, maar degene die ik heb kunnen proeven waren heerlijk.

Genoeg over stijl, terug naar de brouwdag!

Brouwnotities:
Volume: 20 liter
Begin SG: 1.091
IBU: 95
EBC: 14

Mout:
Maris Otter (5 EBC) 100%

Hop:
Polaris 10 gr.  60 min. (18,7 IBU)
Columbus 40 gr.  15 min. (30,3 IBU)
Centennial 40 gr.  15 min. (18,7 IBU)
Simcoe 40 gr.  15 min. (23,4 IBU)
Centennial 30 gr.  3 min. (3,5 IBU)

Simcoe 40 gr. Dryhop
Columbus 20 gr. Dryhop

Maischschema:
67ºC  – 90 min.
78ºC  – 10 min.

Geplaatst in Bierhistorie, Bierstijl, Recept | Tags: , , | Een reactie plaatsen