Dag 2018, hallo 2019!

Eind december is een tijd van tradities. Zo heb ik gisteren thuis mijn traditionele Stout & Nieuw bier gebrouwen, een Imperial Stout met Black Treacle dit jaar. Een andere traditie is om deze tijd van het jaar de balans op te maken. Hoe is het afgelopen jaar verlopen, maar natuurlijk ook een voorzichtige blik op hoe we het volgend jaar willen gaan aanpakken.

Terugblik

2018 is een druk maar zeker ook goed jaar geweest. Dit jaar heb ik meer tijd in dit side-project gestoken en dat heeft zich uitbetaald in een gezonde groei. Om deze groei voort te kunnen zetten, ben ik part-time gaan werken, zodat ik meer tijd in De Bebaarde Brouwer kan steken.

Voor het eerst in het bestaan van De Bebaarde Brouwer is er sprake van een vast assortiment. Waar ik de eerste drie jaar alleen nog maar éénmalige brouwsels uitbracht, heb ik in 2018 een vast assortiment opgebouwd. De in 2017 voor het eerste gebrouwen Mosaic Moustache was hiervan het voorzichtige begin.

Begin 2018 kwam daar de Stoppelbaard Stout bij. Deze stoere American Stout is een robuust bier en een mooie tegenhanger van de Mosaic Moustache. Het is bij vele goed in de smaak gevallen, en zelfs recentelijk verkozen door het NRC Handelsblad als één van de smakelijkste bieren van Nederland.

Met dit paar had ik dus iets goeds te pakken. Tezamen, vormen zij een evenwichtig begin van een vast assortiment. Maar er miste nog iets. Iets licht en doordrinkbaar. Een bier wat je een hele avond kan blijven drinken. Ziehier de entree van de Pornstache, een India Pilsener Lager. 

Vooruitblik

Voor 2019 zijn er grootste plannen. De Bebaarde Brouwer bestaat dan namelijk vijf jaar. Dat gaat uiteraard gevierd worden met veel nieuwe bieren. Momenteel zitten de eerste twee specials al in de vergistingstank. Medio Januari zal de Midnight Moustache uitkomen. Een Black Rye IPA van 7%. Gebrouwen met de nieuwste technieken uit het Noord-Oosten van de VS. Hoewel dit bier donker van kleur is, ruikt en smaakt het juist heel licht en fris.

midnigh moustache full label

 

Verder heb ik afgelopen week de Likkebaard gebrouwen. Deze zware American Barleywine van dik 10% is een machtig bier dat met respect gedronken dient te worden. Amberkleurig en een aroma van hars en citrusvruchten. De smaak is bitterzoet, moutig en complex. Dit bier is heerlijk op zichzelf, maar laat zich ook goed paren met heerlijke spijzen. Een mooi kaasplankje bijvoorbeeld.

Naast nieuwe specials, komt er in 2019 ook een serie ‘collabs’. Deze collabs zullen gebrouwen worden met bevriende brouwerijen, die ik in die vijf jaar heb leren kennen. Omdat het voor mij allemaal begonnen is met de bierstijl IPA, zullen alle bieren die we in deze serie gaan brouwen ook vanuit deze bierstijl uit gaan. Maar natuurlijk laat dat nog meer dan genoeg ruimte voor creativiteit over.

De eerste collab zal met Ramses Snoeij van Ramses Bier worden gebrouwen op 17 januari. De datum dat ik vijf jaar geleden De Bebaarde Brouwer heb ingeschreven bij De Kamer van Koophandel. Omdat ik in 2015 met Ramses in Portland Oregon ben geweest,  Wordt deze eerste collab een North-West IPA, stevig gehopt met Falconers Flight. De andere collabs worden op een later moment bekend gemaakt. 2019 heeft dus nog een hoop in petto!

Voor nu allemaal een zeer prettige jaarwisseling gewenst, en alvast op een bierig 2019

Proost!

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

International Stout Day 2018

Vandaag is het weer International Stout day! Nu de dagen weer korter en kouder beginnen worden, is het ook het uitgelezen moment om weer eens een partijtje stouts in te slaan om ervan te genieten. Afgeleid van de stevig gehopte Porter stijl uit London (zie ook), bestaat er inmiddels een grote variëteit in Stouts. Van de laag alcoholische Irish Dry Stout, tot de stevige Imperial Stouts waar je een mes en vork bij nodig hebt.

Zelf ben ik een groot liefhebber van de American Stout. Een relatief vrij jonge telg in de Stout familie. Eigenlijk bestaat deze pas sinds de allereerste Amerikaanse craftbrouwerij New Albion in 1978 een Stout uitbracht. Deze stijl is gekenmerkt door het gebruik van, hoe kan het ook anders, hop. Eigenlijk net zoals de originele eerste Porters. Veelal hebben ze een stevige bitterheid en een herkenbaar hop aroma en smaak, echter zonder het distinctieve geroosterde koffie aroma te verdringen (Foster, 2014).

Front

De Stoppelbaard Stout is mijn interpretatie van een American Stout. Gebrouwen met een blend van Nederlandse en Britse moutsoorten, die het bier een donkere kleur en stoere basissmaak verlenen. Maar met name het gebruik van late hopping en dryhopping zorgen voor het uitgesproken hoparoma in dit bier. De gebruikte soorten hop (Columbus en Chinook) geven het bier een licht aroma van dennenhars en een hint van rood fruit.

Afgelopen weekend is de Stoppelbaard Stout door de NRC verkozen tot één van de smakelijkste bieren van Nederland. Daar ben ik natuurlijk super trots op! Volgens het proefpanel is de Stoppelbaard: “een stout die doet denken aan sterke espresso. Stevig geroosterd, inclusief de ziltige zurigheid. „Friszuur bitter”, vat het panel het samen.” Dat is nog eens een mooie beschrijving, maar ik drink mijn Stoppelbaard toch liever niet in de ochtend. Liever drink ik hem op een koude winteravond naast een warm haard vuur. Wat is jouw favoriete moment voor een stout?

stout-glass

Bronnen:

Foster, Terry. 2014.  Brewing Porters & Stouts. New York: Skyhorse Publishing.

Nagtegaal, Bastiaan. 27-10-2018. De 40 smakelijkste Nederlandse Bieren. Amsterdam: NRC Handelsblad.

Geplaatst in Bierhistorie, Biernieuws, Bierstijl, Uncategorized | Een reactie plaatsen

Nieuw bier op komst!

We hebben in 2018 van een heerlijke warme en lange zomer mogen genieten. Het was dan ook een goede zomer voor menig bierliefhebber. De bierfestivals heb je tegenwoordig voor het uitkiezen. Voor de Bebaarde Brouwer was het ook een geslaagde zomer. Op menig festival heb ik mijn bieren mogen tappen. Dat de bieren ook goed ontvangen werden, maakte het des te plezieriger.

En dat is goed nieuws, want deze maand heb ik de stap genomen om minder te gaan werken, en twee dagen per week te wijden aan De Bebaarde Brouwer. Dat betekent dat ik in de toekomst meer tijd heb voor dit blog. Maar ook, en nog veel belangrijker, dat er meer bebaarde bieren in de planning staan.

Pornstache Front

Het eerste nieuwe bier zit op dit moment al in de tank, en zal medio november beschikbaar komen. Namelijk de Pornstache! Dit is een India Pilsner Lager. Een traditionele Tsjechische Pils gehopt met neo-klassieke Amerikaanse hoppen. De basis van Pils- en Caramouten zorgt voor een goed doordrinkbaar bier. Het gebruik van dry-hopping geeft het een rijk aroma van dennenhars en tropisch fruit. De droge afdronk nodigt uit tot de volgende slok.

Met de toevoeging van dit bier aan het assortiment, heb ik nu een vaste kern van drie bieren. De lichte en frisse doordrinker, Pornstache. De volle en stevige IPA met de Mosaic Moustache. En ten slotte de stoere en uitgesproken Stoppelbaard Stout. Hier wil ik het in de kern bij houden, maar dat betekent niet dat ik me alleen op deze bieren ga richten. Juist nu komt er weer aandacht voor meer specials en collabs! Dus hou het in de gaten.

Bottles Mock-UP JPEG

Geplaatst in Biernieuws, Bierstijl | Een reactie plaatsen

De Baard is terug!

We zijn inmiddels weer ruim twee jaar verder sinds de laatste blog post. Zoals je misschien al kan raden, ben ik even druk geweest. Vanuit De Kaapse ben ik bij Brouwerij De Molen aan de slag gegaan als brouwer. In de afgelopen twee jaar hebben ze bij daar de brouwerij flink uitgebreid en is deze zo voorbereid op de geplande groei in de toekomst.

Door alle drukte heeft mijn eigen project, De Bebaarde Brouwer op een lager pitje gestaan. Wel heb ik in de afgelopen jaren nog nieuwe bieren uitgebracht zoals de Mosaic Moustache (release Juli 2017) en de Midnight Moustache (November 2017) en recentelijk de Extra Smooth Beard (Januari 2018) en een volledig vernieuwde versie van de StoppelBaard Stout (Februari 2018).

Echter ben ik niet zo actief meer geweest met het onderhouden van de website. Daar wil ik in 2018 wel verandering in gaan brengen. Voor dit jaar heb ik al een aantal leuke zaken op de planning staan. Zo zal ik op zaterdag 24 Maart op het Boudewijn’s Bierfest (lente editie) aanwezig zijn. Op zaterdag 7 April zal ik met De Bebaarde Brouwer op het Noordwijkershouts Speciaalbierfestival staan.

De Mosaic Moustache en de StoppelBaard Stout zullen vanaf nu mijn vaste kernassortiment gaan vormen en dus het gehele jaar verkrijgbaar zijn op diverse adressen. Maar er staan ook al weer nieuwe specials en collaborations op de planning. Het huidige aanbod zal voortaan ook op deze website bij worden gehouden op de pagina Huidige Bebaarde Bieren.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Van thuisbrouwer naar hoofdbrouwer op De Kaap.

Het is al een tijdje rustig geweest op deze site. Dat komt voornamelijk omdat er bij mij het afgelopen jaar nogal wat gebeurt is op het gebied van brouwen. Het afgelopen jaar heb ik de stap van thuisbrouwer naar beroepsbrouwer gemaakt.

Sinds begin van dit jaar, zwaai ik als Hoofdbrouwer met de mashpaddle in de ketels van De Kaapse Brouwers op Katendrecht (Rotterdam). Daar heb ik de kans gekregen om zeer uitgesproken bieren te bedenken en te brouwen. De laatste maanden ben ik daar voornamelijk bezig geweest de brouwerij zo in te richten dat er op wekelijkse basis gebrouwen kan worden.

Sjoerd Schipper van Schipper media heeft van het voorjaar opnames gemaakt tijdens een brouwdag op De Kaap. Dat heeft geresulteerd in het volgende portret dat ik jullie niet wilde onthouden.

Geplaatst in Uncategorized | 2 reacties

Brewday: Stout & Nieuw 2015

Bij de start van een nieuw jaar heb ik de kleine traditie om een stout te brouwen. Dit jaar brouw ik een Engelse Oatmeal Stout. Dit biertype staat eigenlijk al best lang op mijn verlanglijst van te brouwen biertypes, maar het is er nog niet eerder van gekomen.

De havermout geeft dit bier een zacht ‘silky’ mondgevoel en stevige volle body. De haver draagt niet zo veel bij aan de smaak, aangezien de donkere mouten hier de hoofdrol spelen. Om meer gelaagdheid in dit bier te krijgen, heb ik naast geroosterde gerst, ook een deel pale chocolate mout toegevoegd.

Bij deze brouw heb ik ook een nieuwe aanwinst in De Bebaarde Brouwerij uitgetest. Namelijk de Hopblocker van Blichmann. Ook deze heb ik inmiddels al een tijdje binnen, maar was er nog niet aan toe gekomen om het ook te installeren in m’n kookketel. Vanochtend moest ik dus nog even snel een aansluiting in elkaar solderen.

Wanneer je met haver brouwt,  doe je er wijs aan om het rustig aan te doen bij het spoelen. De Haver kan voor problemen zorgen wanneer je te snel spoelt, waardoor het filterbed dicht kan schieten. Neem dus de tijd, we doen het immers voor ons plezier toch?

Brouwnotities:
Volume: 21 liter
Begin SG: 1.056
IBU: 30
EBC: 73

Mout:
Pale Ale malt  (7 EBC) 80%
Havervlokken (2 EBC) 10%
Pale Chocolate TF (525 EBC) 6%
Roasted Barley TF (1375 EBC) 4%

Hop:
Target 10 gr.  FWH (15,8 IBU)
Target 15 gr.  15 min. (10.7 IBU)
Target 30 gr.  2 min. (3,6 IBU)

Maischschema:
67ºC  – 75 min.
78ºC  – 10 min.

Geplaatst in Bierstijl, Homebrew, Recept | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Hoppiness!

Afgelopen zomer heeft een Qianwei Tong voor haar afstudeerproject een prachtige korte film gemaakt over ‘Craft Beer’ in Nederland. De Bebaarde Brouwer was er ook bij!

Video | Geplaatst op door | 2 reacties