Brewday: Imperial Moustache

Na een flinke deuk in de biervoorraad door Kimchi Farm Festival 2014 is het vandaag weer tijd om te brouwen. Door het drukke weekend en twee lange dagen bij De Bierfabriek, heb ik echter geen kans gezien om een giststarter voor te bereiden. Lang leve de korrelgist! Zeker met de steeds groter wordende keuze aan gistsoorten.

Na een korte inspectie van mijn korrelgist voorraad (ik hanteer altijd een ruime selectie op voorraad voor onverwachte brouwdagen) trof ik een zakje Danstar BRY-97 met de Best Before Date 04-2014. Oei, deze had ik al wat eerder moeten gebruiken. Deze gist is één van mijn favoriete korrels voor een APA of American IPA. Erg ‘clean’ waardoor je de mouten en vooral de hoparoma’s goed proeft.

Maar aangezien ik nog een APA en IPA in de lagering heb staan, wilde ik iets anders brouwen. Na ampel beraad, kwam ik al snel uit op een Imperial IPA. Deze nog relatief jonge bierstijl wordt ook nog vaak Double IPA (DIPA) genoemd. Maar het is mijn vermoeden dat dit wel eens zou kunnen uitgroeien tot twee verschillende bierstijlen, net zoals we vandaag onderscheid maken tussen Porters en Stout (Wat van origine een Stout Porter, dus sterke porter was).

Double of Imperial IPA, de overeenkomsten

Over de oorsprong van deze moderne hoger alcoholische IPA variant bestaan verschillende verhalen (Steele, 2012). In de vroege jaren 90′ kwam Rogue met een 100% Maris Otter erg sterke en hoppige IPA die ze IIPA noemde. In ongeveer dezelfde periode brouwde Vinnie Cilurzo (de latere brouwmeester van Russian River) in 1994 zijn eerste commerciële batch voor The Blind Pig Brewery, om eventuele brouwfouten te maskeren verdubbelde hij de hopgiften: “The Idea was, we would double the hops to cover up any flaws in the beer, the beer turned out pretty nice” (in: Hindy, 2014). Hiermee creërde hij in feite de eerste Double IPA.

Sindsdien zijn er veel zware, hoppige bieren gebrouwen die de naam DIPA, IIPA of iets dergelijks de markt op gingen. Al deze bieren zijn duidelijk hoog in alcohol (7,5% en hoger), goed hoppig en extreme IBU’s. Toch zijn deze bieren niet allemaal veel van hetzelfde, er veel variatie natuurlijk in gebruikte hopsoorten, maar er is ook een groot verschil in kleur en smaakprofiel. Niet elke DIPA smaakt extreem bitter (ondanks de 60+ IBU).

We hebben hier dus te maken met een bredere bierstijl, die twee verschillende kanten vertoond. De twee overeenkomstige namen Imperial IPA en Double IPA neem ik even als uitgangspunt. Hierbij de aantekening dat dit een persoonlijke visie betreft, en dus ook als dusdanig beschouwd dient te worden.

Double IPA (DIPA)

Voor mij is een Double IPA een volle stevig moutige IPA, met veel caramel mouten die de intense bitterheid van deze zware jongens behapbaar maken. Hierdoor zijn deze DIPA’s ook donker amber, koperig van kleur. Een mooi voorbeeld van deze kant van het IIPA spectrum is de Twin Sisters van Left Hand Brewing. In een Double IPA draait het om het complexe samenspel tussen frisse hoparoma’s, zoete karamelmout en intense hopbitterheid. Een Double IPA is daarmee een balanceeract, veel meer dan een American Barleywine, waarin de moutigheid duidelijk de boventoon voert. Dat is wat ik in mijn Big Beard DIPA ook naar streef.

Imperial IPA (IIPA)

Maar wat is dan een Imperial IPA (IIPA)?. Bij een IIP draait alles om de hop. We kunnen het misschien het beste beschouwen als een zwaar opgevoerde West-Coast Style IPA. Hier is dus geen sprake van een complexe moutbasis die even zwaar meetelt in de smaakbeleving, nee hier vormt de mout louter het toneel waarop de hop zal schitteren. Een van de mooiere voorbeelden die ik heb mogen proeven zijn gemaakt door Flying Dog. Zij hebben een paar jaar geleden een Single Hopped serie Imperial IPA’s op de markt gebracht. Helaas heb ik ze niet allemaal kunnen proeven, maar degene die ik heb kunnen proeven waren heerlijk.

Genoeg over stijl, terug naar de brouwdag!

Brouwnotities:
Volume: 20 liter
Begin SG: 1.091
IBU: 95
EBC: 14

Mout:
Maris Otter (5 EBC) 100%

Hop:
Polaris 10 gr.  60 min. (18,7 IBU)
Columbus 40 gr.  15 min. (30,3 IBU)
Centennial 40 gr.  15 min. (18,7 IBU)
Simcoe 40 gr.  15 min. (23,4 IBU)
Centennial 30 gr.  3 min. (3,5 IBU)

Simcoe 40 gr. Dryhop
Columbus 20 gr. Dryhop

Maischschema:
67ºC  – 90 min.
78ºC  – 10 min.

Advertenties
Geplaatst in Bierhistorie, Bierstijl, Recept | Tags: , , | Een reactie plaatsen

MelkSnor AWPA

Voor wie het nog niet had opgemerkt, de zomer is inmiddels involle gang. Onlangs hadden vrienden van daarom een tuinfeestje gegeven ter gelegenheid van verjaardagen, housewarming (al was het meer een gardenwarming) en gewoon omdat het kan. Als brouwer ben je al snel geneigd om dan aan te bieden een speciaal biertje ter ere van de gelegenheid te brouwen.

Aangezien de reacties zeer positief waren, het fust ook snel leeg en ikzelf ook niet ontevreden over het resultaat leek het mij een goed idee om dit recept te delen. Het betrof een American Wheat Pale Ale van 4,5% met een aangename milde bitterheid (40 IBU). Volgens mij is de essentie van dit recept de combinatie van de tarwe met de Amerikaanse hoppen. Daarom heb ik voor de cleane US-05 gekozen zodat deze smaken zoveel mogelijk tot hun recht kunnen komen.

Over enkele weken wil ik een singel-hopped editie brouwen met de nieuwe Polaris hop. Volgens mij werkt het frisse munt aroma en smaak van deze hop heel goed in dit biertype. To be continued!

Brouwnotities:

Volume: 24 liter
Begin SG: 1.045
Eind SG: 1.011
IBU: 40
EBC: 8

Mout:
Lichte Tarwemout (3 EBC) 45%
PaleAle mout (7 EBC) 45%
Tarwevlokken (2 EBC) 10%

Hop:
Citra 15 gr. FWH (25,3 IBU)
Cascade 20 gr. ’25 (10,9 IBU)
Cascade 10 gr. ‘5 (1,6 IBU)
Citra 10 gr. ‘3 (1,9 IBU)
Citra 15 gr. ‘0
Cascade 15 gr. ‘0
Citra 20 gr. Dry-hop
Cascade 20 gr. Dry-hop

Maischschema:
50ºC – 10 min
62ºC – 30 min
72ºC – 30 min.
78ºC – 5 min.

Aside | Geplaatst op door | Tags: , , , | Een reactie plaatsen

Brewday: Bakkebaard Bitter, the Mild edition

Na twee hele leuke thuisbrouwtours voor het festival Motel Mozaïque, vandaag een lekker relaxed brouwdagje. Omdat het gisteren best laat is geworden, brouw ik vandaag een simpele bitter. Het is alweer mijn zevende editie van deze Engelse bierstijl. Het brouwen van een bitter is vrij straight forward. Het is een zeer laag alcoholisch bier, dus je hebt er maar weinig mout voor nodig. Hierdoor gaat het maischen vrij gemakkelijk. Gebruik bij voorkeur een mooie engelse basismout zoals de welbekende Maris Otter of Goldon Promise. Zelf heb ik vandaag voor de ietswat donkerder Mild Ale mout gekozen. Daarnaast een beetje münich voor de body en een heel klein beetje Red Crystal mout voor een lekkere karamal toets.

Wat hop betreft houd ik het vandaag ook lekker overzichtelijk. Deze Bakkebaard wordt namelijk weer single hopped met Admiral. Deze high alpha acid soort geeft namelijk een mooie subtiele bitterheid en een lekker fris aroma met citrustoetsen en een zeer lichte harsigheid. Een mooie hop voor een frisse bitter dus. Om het helemaal lekker gemakkelijk te houden kiezen we voor de gist ook een korrel, namelijk de Windsor van lallemand. Een zeer prettige korrel voor Engelse bierstijlen met een licht alcoholpercentage. Laat de mout goed doorkomen en biedt genoeg ruimte voor de hop. Echter dit alles zonder een volledig clean profiel wat we van de Amerikaanse gistsoorten kennen.

Brouwnotities:

Volume: 20.5 liter
Begin SG: 1.036
IBU: 40
EBC: 18

Mout:
TF Mild Mout (9 EBC) 70%
Münchener (15 EBC) 20%
TF Red Crystal (320 EBC) 10%

Hop:
Admiral 10 gr. ’60 (24,5 IBU)
Admiral  5  gr. ’30 (8.6 IBU)
Admiral 15 gr. ‘5 (6.7 IBU)
Admiral 25 gr. Dry-hop

Maischschema:
50ºC – 5 min
62ºC – 15 min
72ºC – 30 min.
78ºC – 5 min.

Geplaatst in Bierstijl, Homebrew, Recept, Uncategorized | Tags: , , | Een reactie plaatsen

Motel Mozaïque

HopDate: volgende week organiseer ik een gidsentoch voor Motel Mozaique. Als onderdeel van deze tocht bezoeken we De Bebaarde Brouwerij en krijg je echte Bebaarde Brouwsels te proeven. Daarnaast gaan we ook nog langs bij andere Rotterdamse Brouwers om te proeven van hun eigen trots.

Meer info & aanmelden via deze link

Aside | Geplaatst op door | Tags: | Een reactie plaatsen

St. Patricksday 2014

Nederlanders hebben koningsdag, de Fransen hun ‘juliet quatorze’ en de Ieren hebben St. Patricksday. Het verschil is echter dat de eerste twee feesten vooral een aangelegenheid binnen eigen land blijven maar het Ierse Feast of Saint Patrick op steeds meer plaatsen buiten Ierland wordt gevierd. Zo vindt in New York de oudste en grootste parade ter wereld plaats.

Ook de Bebaarde Brouwer laat dit jaar de sterftedag van sint Patrick niet ongemerkt voorbij gaan. Een maand geleden heb ik daarom speciaal een Irish Dry Stout gebrouwen. Afgelopen weekend is dit fust aangesloten en staat nu klaar om gedronken te worden.

Droogstoppel

Droogstoppel stout:

Uiterlijk: een glas met mooi donker tot zwart bier afgetopt met een dikke romige schuimkraag die uitnodigd tot proeven. Het schuim zakt langzaam in tot een espresso cremelaag.

Geur: lichte hint van chocolade en koffie. Een subtiel aroma van eikenhout drukt de chocolade en koffie naar de achtergrond. Geen hoparoma, want er is alleen bitterhop gebruikt. Bij deze stijl draait het allemaal om de mout.

Smaak: eerst verassend licht van smaak, maar wanneer je het bier door de mond laat walsen proef ik de smaak van bittere pure chocolade. Het bitter wordt genoeg in balans gebracht door de creamy body.

Afdronk: De afdronk is lekker droog, dit versterkt het bitter van de gebruikte mouten en geeft het een diepe afdronk. De smaak intensiteit neemt na verloop van tijd af, waardoor je weer zin krijgt in een volgende slok.

Geplaatst in Bierstijl, Smaaknotitie | Tags: , | Een reactie plaatsen

Brewday: Droogstoppel (Irish Dry Stout)

Brouwen is vooruitzien. Met nog ruim een maand te gaan tot St. Patricksday brouw ik vandaag een Irish Dry Stout. Deze Droogstoppel is een klassieke Irish Dry Stout, welbekend geworden door Guinness uit Dublin. In Ierland drink je een stout in een Pint Glass en bij voorkeur de gehele avond lang. Daarom is het alcohol percentage iets lager dan wij hier gewend zijn van onze kleine vaasjes met pils, meestal tussen de 4 tot 4,5%.

De geur van een versgetapte pint Guinness is zalig. Veel gebrande mout en een lichte hint van koffie. Dan neem je een eerste slok en proef je het bittere schuim met rijke tonen van mokka en laurier. Maar het meest lekkere van een goede Irish Dry Stout is de volle smaak, hoewel het een zeer droog en bitter bier is, heeft een goede stout een ‘creamy body’. Dit geeft een bier van 4% een volle smaakbeleving.

Om als thuisbrouwer een dergelijke body in je stout te verkrijgen zonder dat het bier zoet wordt, heb je verschillende mogelijkheden. Zo kan je een klein percentage rogge toevoegen. Net genoeg voor een volle rijke smaak, maar zonder dat de kruidigheid van de rogge gaat overheersen. Vandaag gebruik ik echter een meer voorkomende strategie, namelijk het toevoegen van een ruim gedeelte gerstevlokken aan de moutstort.

Brouwnotities:

Volume: 20 liter
Begin SG: 1.047
IBU: 40
EBC: 80

Mout:
Palemout (7 EBC) 70%
Gerstevlokken (2 EBC) 20%
Geroosterde Gerst (1200 EBC) 10%

Hop:

E.K. Goldings 50 gr. ’90 (40 IBU)

Maischschema:
50ºC – 15 min
62ºC – 20 min
72ºC – 30 min.
78ºC – 5 min.

Geplaatst in Bierstijl, Homebrew, Recept | Tags: , , , , | 5 reacties

Double Brew Day


Waarom zou je maar één bier op een dag brouwen, als je er ook twee kunt brouwen? Gisteren heb ik samen met Remy en Angel twee bieren op één dag gebrouwen. Het hoofdbrouwsel was 40 liter Black IPA single hopped met El Dorado. Deze hebben we gebrouwen in een 50 liter RIMS installatie.

IMG_2117

Daarnaast hebben we in een  Speidel 20 liter IPA gehopt met Summit, Amarillo en Simcoe gebrouwen. Doordat we iets te fijn geschroot hadden, had de Speidel er moeite mee. Het leek er even op dat we ons rendement niet gingen halen, daarom hebben we besloten langer te maischen om toch tot het gewenste SG te komen. Dit is echter wel lastiger wanneer je twee brouwsel paralel brouwt, niet alles kan tegelijk.
IMG_2112
IMG_2115

Het was de eerste keer dat we met de RIMS installatie brouwden. Maar het is erg goed bevallen! Pompje aan, en lekker laten recirculeren. Het resultaat is een kristalheldere wort.IMG_2120

De twee brouwsel gebroedelijk naast elkaar. Met de spoelwaterketel in het midden.IMG_2118

De temperatuur bleef in de RIMS goed constant. Door het vuur zachtjes aan te zetten, kan je mooi de warmte controleren en verhogen wanneer je naar de volgende maischstap wilt.IMG_2122

Op een of andere manier hebben wij iedere keer de neiging om het maximale uit onze installatie te willen halen. Na het spoelen paste niet alles in de kookketel. Een gedeelte van het wort hebben we in een apparte pan gekookt, en hiermee de kookketel steeds bijgevuld om de verdamping te compenseren.IMG_2123

De opbrengst van de dag in de gistkast. Parallel brouwen en parallel vergisten.

Geplaatst in Homebrew | Tags: | Een reactie plaatsen