Motel Mozaïque

HopDate: volgende week organiseer ik een gidsentoch voor Motel Mozaique. Als onderdeel van deze tocht bezoeken we De Bebaarde Brouwerij en krijg je echte Bebaarde Brouwsels te proeven. Daarnaast gaan we ook nog langs bij andere Rotterdamse Brouwers om te proeven van hun eigen trots.

Meer info & aanmelden via deze link

Aside | Geplaatst op door | Tags: | Een reactie plaatsen

St. Patricksday 2014

Nederlanders hebben koningsdag, de Fransen hun ‘juliet quatorze’ en de Ieren hebben St. Patricksday. Het verschil is echter dat de eerste twee feesten vooral een aangelegenheid binnen eigen land blijven maar het Ierse Feast of Saint Patrick op steeds meer plaatsen buiten Ierland wordt gevierd. Zo vindt in New York de oudste en grootste parade ter wereld plaats.

Ook de Bebaarde Brouwer laat dit jaar de sterftedag van sint Patrick niet ongemerkt voorbij gaan. Een maand geleden heb ik daarom speciaal een Irish Dry Stout gebrouwen. Afgelopen weekend is dit fust aangesloten en staat nu klaar om gedronken te worden.

Droogstoppel

Droogstoppel stout:

Uiterlijk: een glas met mooi donker tot zwart bier afgetopt met een dikke romige schuimkraag die uitnodigd tot proeven. Het schuim zakt langzaam in tot een espresso cremelaag.

Geur: lichte hint van chocolade en koffie. Een subtiel aroma van eikenhout drukt de chocolade en koffie naar de achtergrond. Geen hoparoma, want er is alleen bitterhop gebruikt. Bij deze stijl draait het allemaal om de mout.

Smaak: eerst verassend licht van smaak, maar wanneer je het bier door de mond laat walsen proef ik de smaak van bittere pure chocolade. Het bitter wordt genoeg in balans gebracht door de creamy body.

Afdronk: De afdronk is lekker droog, dit versterkt het bitter van de gebruikte mouten en geeft het een diepe afdronk. De smaak intensiteit neemt na verloop van tijd af, waardoor je weer zin krijgt in een volgende slok.

Geplaatst in Bierstijl, Smaaknotitie | Tags: , | Een reactie plaatsen

Brewday: Droogstoppel (Irish Dry Stout)

Brouwen is vooruitzien. Met nog ruim een maand te gaan tot St. Patricksday brouw ik vandaag een Irish Dry Stout. Deze Droogstoppel is een klassieke Irish Dry Stout, welbekend geworden door Guinness uit Dublin. In Ierland drink je een stout in een Pint Glass en bij voorkeur de gehele avond lang. Daarom is het alcohol percentage iets lager dan wij hier gewend zijn van onze kleine vaasjes met pils, meestal tussen de 4 tot 4,5%.

De geur van een versgetapte pint Guinness is zalig. Veel gebrande mout en een lichte hint van koffie. Dan neem je een eerste slok en proef je het bittere schuim met rijke tonen van mokka en laurier. Maar het meest lekkere van een goede Irish Dry Stout is de volle smaak, hoewel het een zeer droog en bitter bier is, heeft een goede stout een ‘creamy body’. Dit geeft een bier van 4% een volle smaakbeleving.

Om als thuisbrouwer een dergelijke body in je stout te verkrijgen zonder dat het bier zoet wordt, heb je verschillende mogelijkheden. Zo kan je een klein percentage rogge toevoegen. Net genoeg voor een volle rijke smaak, maar zonder dat de kruidigheid van de rogge gaat overheersen. Vandaag gebruik ik echter een meer voorkomende strategie, namelijk het toevoegen van een ruim gedeelte gerstevlokken aan de moutstort.

Brouwnotities:

Volume: 20 liter
Begin SG: 1.047
IBU: 40
EBC: 80

Mout:
Palemout (7 EBC) 70%
Gerstevlokken (2 EBC) 20%
Geroosterde Gerst (1200 EBC) 10%

Hop:

E.K. Goldings 50 gr. ’90 (40 IBU)

Maischschema:
50ºC – 15 min
62ºC – 20 min
72ºC – 30 min.
78ºC – 5 min.

Geplaatst in Bierstijl, Homebrew, Recept | Tags: , , , , | 5 reacties

Double Brew Day


Waarom zou je maar één bier op een dag brouwen, als je er ook twee kunt brouwen? Gisteren heb ik samen met Remy en Angel twee bieren op één dag gebrouwen. Het hoofdbrouwsel was 40 liter Black IPA single hopped met El Dorado. Deze hebben we gebrouwen in een 50 liter RIMS installatie.

IMG_2117

Daarnaast hebben we in een  Speidel 20 liter IPA gehopt met Summit, Amarillo en Simcoe gebrouwen. Doordat we iets te fijn geschroot hadden, had de Speidel er moeite mee. Het leek er even op dat we ons rendement niet gingen halen, daarom hebben we besloten langer te maischen om toch tot het gewenste SG te komen. Dit is echter wel lastiger wanneer je twee brouwsel paralel brouwt, niet alles kan tegelijk.
IMG_2112
IMG_2115

Het was de eerste keer dat we met de RIMS installatie brouwden. Maar het is erg goed bevallen! Pompje aan, en lekker laten recirculeren. Het resultaat is een kristalheldere wort.IMG_2120

De twee brouwsel gebroedelijk naast elkaar. Met de spoelwaterketel in het midden.IMG_2118

De temperatuur bleef in de RIMS goed constant. Door het vuur zachtjes aan te zetten, kan je mooi de warmte controleren en verhogen wanneer je naar de volgende maischstap wilt.IMG_2122

Op een of andere manier hebben wij iedere keer de neiging om het maximale uit onze installatie te willen halen. Na het spoelen paste niet alles in de kookketel. Een gedeelte van het wort hebben we in een apparte pan gekookt, en hiermee de kookketel steeds bijgevuld om de verdamping te compenseren.IMG_2123

De opbrengst van de dag in de gistkast. Parallel brouwen en parallel vergisten.

Geplaatst in Homebrew | Tags: | Een reactie plaatsen

Got Me a Beard

Een mooi stukje audio-visueel spektakel om van te genieten bij een heerlijk glas Big Beard Double IPA.

Video | Geplaatst op door | Tags: | Een reactie plaatsen

De Bebaarde Brouwsels van 2013

De Bebaarde Brouwsels van 2013

Oud en Nieuw, het moment dat we een overzicht maken van het afgelopen jaar en vooruitkijken naar het komende jaar. 2013 was een mooi jaar voor De Bebaarde Brouwer, maar liefst een dikke 8 hectoliter gebrouwen (had gelukkig genoeg vrijwillige proevers). Daar zitten wel een aantal collabrewations bij, maar toch een aardige score.

Voor 2014 staat er nog van alles op de planning! Om een tipje van de sluier op te lichten kan ik al wel vertellen dat er een nieuwe sessie van het ‘Two Beards One Blonde’ project komt, dit maal een split batch versie met éénzelfde gist (Tja wat zou dat worden?). Verder lijken er bierige ontwikkelingen hier in Rotterdam op stapel te staan. En verder natuurlijk veel thuisbrouwsels en andere experimenten. Allemaal te volgen op dit forum!

Dat 2014 nog meer brouwsels mag bieden!

Afbeelding | Geplaatst op door | Tags: | Een reactie plaatsen

Brewcation!

De feestdagen staan weer voor de deur, dus dat betekent kerstvakantie! Deze kerstvakantie beginnen we vandaag met een lekker brouwdagje! Vandaag brouw ik een nieuwe versie van de Black Beard IPA.

Deze Black Beard IPA 2.0 heeft dezelfde moutbasis als de vorige versie. Het verschil zit hem in de gekozen gist en hopgiften. Deze versie zal ik laten vergisten met de Wyeast 1968 Londen ESB. Qua hopsoorten heb ik gekozen voor een combo van Summit en Chinook. Deze combo heb ik ook gebruikt in mijn eerste Black IPA ooit, en beviel mij toen zeer goed.

Chinook moet voor een lekker fris dennehars (piney) aroma zorgen, de Summit geeft een beetje sinaasappel aroma. Bij een Black IPA ben ik van mening dat je geen gebrande smaak moet proeven (anders is het een hoppige stout). Daarom heb ik gekozen voor de Carafa Special III. Deze mout geeft een pikzwarte kleur en een volle smaak. Samen met de volle donkere moutbasis en de stevige bitterheid (IBU 75) moet dat een heerlijke doordrinkbare Black IPA van zo’n 6,5% worden.

Sinds kort heb ik een tapkoelkast, en ik merk dat ik met tappen veel minder schuimstabiliteit behoud. Vandaar dat ik een korte eiwitrust van 15 min. probeer, om te kijken of dit tot beter schuim zal leiden. Kan niet wachten tot ik deze af kan vullen in een keg en lekker kan tappen.

Brouwnotities:
Volume: 20 liter
Begin SG: 1.072
IBU: 75
EBC: 79

Mout:
Palemout (7 EBC) 5500 gr.
Crystal (150 EBC) 300 gr.
Carafa Special III (1400 EBC) 300 gr.

Hop:

Summit 10 gr. FWH (17.3 IBU)
Chinook 10 gr.  FWH (11.2 IBU)
Summit 8 gr. 60 min (14.4 IBU)
Chinook 8 gr.  60 min (9.3 IBU)
Summit 5 gr. 30 min (6.9 IBU)
Chinook 4 gr.  30 min (3.6 IBU)
Summit 10 gr. 10 min (6.5 IBU)
Summit 10 gr. 5 min (6.5 IBU)
Summit 10 gr. 3 min (3.6 IBU)

Chinook 20 gr. Dryhop
Summit 20 gr. Dryhop

Maischschema:
50ºC – 15 min
62ºC – 30 min
72ºC – 20 min.
78ºC – 5 min.

Geplaatst in Homebrew, Recept | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen

R’damse Oogst Markt

Gisteren trotseerde de bebaarde brouwer op de R’damse Oogst Markt de elementen. Het was gezien het weer van de laatste weken een zeer mooie dag. Vrijwel geen regen, dus dat was mooi meegenomen.

Via via was ik gevraagd om te komen brouwen op de installatie van Henriëtte Waal, de buitenbrouwerij. Over de dag verspreid heb ik drie workshops over het brouwproces gegeven, van schroten tot koelen.

IMG_1882

Het bebaarde brouwsel van de dag was een American Pale Ale met een basis van palemout, münich en red crystal. Als bitterhop heb ik gekozen voor US. Magnum en Centennial. De laatste 10 min. heb ik ‘continuous hopping’ toegepast.

De cursisten mochten natuurlijk zelf aan de slag. Op z’n Rotterdams gezegd was het niet lullen maar poetsen (laat dat nou 80% van de brouwersactiviteiten zijn).

IMG_1885

Maar na al het werken stond er dan wel een lekker bebaard brouwseltje te wachten om de dorst te lessen.

IMG_1884

Het was al bij al een zeer geslaagde dag.

Geplaatst in Evenement, Homebrew, Recept | Tags: | Een reactie plaatsen

Emelisse Homebrewday 30-11-’13

Na een ruim half jaar voorpret was het gisteren dan eindelijk zover. In grote getallen zijn thuisbrouwers uit heel Nederland vroeg opgestaan en naar Kampenland in Zeeland afgereist. Om 09:30 werdt er namelijk in de ketels van Emelisse een 1000 liter batch ingemaischt. Deze batch is over 50 thuisbrouwers verdeeld, die er hun eigen draai aan mogen geven.

BrouwzaalTijdens de brouwdag waren er verschillende lezingen. De eerste lezing werdt gegeven door Kjetil van Nøgne ø, de Noorse brouwerij die ter inspiratie voor deze homebrewday heeft gedient. Kjetil sprak over de ontstaansgeschiedenis van nøgne ø, en gaf advies voor thuisbrouwers met aspiratie om professioneel te gaan (start met een 20 hectoliter systeem). Maar het belangrijkste volgens Kjetil was het investeren in de craftbeer community. Juist door dit soort dagen werk je aan een levendige en duurzame craftbeer culture.

Tijdens de dag was er ook genoeg lekkers te proeven, speciaal voor deze dag waren er bijzondere bieren van de tap. Zo was er een heerlijke saison van ’t hofbrouwerijke, of is het eigenlijk wel een saison? Want deze Ceci n’est pas une Saison is met een knipoog vernoemd naar het bekende schilderij van Magritte. Het was in ieder geval een frisse hoppige en lekker bittere saision. Een van mijn favoriete was de Imperial Brown Ale van  Nøgne ø. Dit mooie bier stond garant voor een volle bek met bier. Aangevuld met een prettig hopje en een fris zuurtje in de afdronk.

Menno (De Molen)Een bier waar ik steeds naar terugkeerde was de Citra Pale Ale van brouwerij De Molen. Deze frisse APA dankt volgens de lezing van brouwer Menno zijn frisse citrus smaken aan het gebruik van pellets ipv bloemen bij het drooghoppen. Daarnaast drooghoppen ze bij De Molen bij 2 graden celcius om ook op die manier meer frisse smaken te verkrijgen. Een bier om echt rustig van te genieten was het Emelisse Marshmallow Winterbier. Dit bier ruikt alsof je daadwerkelijk bij een kampvuur zit met je marshmallow op een stokje. Stevig vol bier wat uitmond in een waar vanille festijn.

Bierruilen

Naast commerciële bieren, was er ook een flinke voorraad aan thuisbrouwsels voorhande. Halverwege de dag kwammen de kratten met eigen brouwsels binnen en werdt er druk uitgewisseld. Zo heb ik nu zelf ook een krat met velerlij boeiende brouwsels. Dus dat belooft nog genoeg proefplezier voor de komende tijd.

Aan het einde van de brouwdag konden we dan onze 20 liter wort ophalen bij Kees Bubberman die behulpzaam geassisteerd werdt door Oscar. Als gist heb ik de wyeast 1968 London ESB gekozen. Nu nog maar eens bedenken wat voor leuke dingen we ermee gaan doen.

IMG_1862

IMG_1860

groepsfoto

Geplaatst in Brouwerij, Homebrew | Tags: , | Een reactie plaatsen

Big Beard Double IPA

Na een APA en de WestCoast IPA, is het vandaag dan eindelijk tijd voor het stevigere werk. Vandaag staat er namelijk een American Double IPA op het programma. Dit biertype komt uit de Amerikaanse ‘craft-beer scene’ waar deze stijl sinds 2000 enorm aan populariteit wint. Deze stijl kon natuurlijk ook alleen maar uit het land komen waar alles ‘Bigger, Better & Bolder’ is.

In een DIPA draait het allemaal om de hop. Volgens Mitch Steele’s IPA (2012) draait het dan ook allemaal om ‘hopping rates’. Bij het brouwen van een DIPA moet je volgens Steele streven naar een IBU tussen de 80 a 100. Hij beveelt aan om een ‘cleane’ bitterhop te gebruiken, en sterk aromatische hopsoorten voor de late hopgiften. In de DIPA mogen alle hopgiften het dubbele zijn van wat je gewend bent in een IPA.

Deze groot uitgevallen Amerikaanse IPA zal met een start SG van 1.085 richting de 9% ABV gaan. De stevige moutbasis van palemout, crystal en aroma50 zal tegenwicht moeten bieden tegen de waanzinnige 95 IBU. De kristalsuiker zorgt ervoor dat het bier ‘uitdroogt’ en goed doordrinkbaar blijft. De Wyeast 1217 West Coast IPA moet met zijn cleane profiel vrij spel bieden voor al het hopgeweld.

Het Maischen is wel altijd hard werken met zo’n high gravity bier. De ketel zit knokvol, kan nog maar net roeren.

Brouwnotities:
Volume: 24 liter
Begin SG: 1.085
IBU: 95
EBC: 25

Mout:
Palemout (7 EBC) 7000 gr.
Crystal (150 EBC) 300 gr.
Aroma 50 (50 EBC) 300 gr.
Kristalsuiker 500 gr.

Hop:
Galena 29 gr. FWH (29.3 IBU)
Galena 25 gr.  60 min. (31.8 IBU)
Citra 20 gr.  20 min. (16.4 IBU)
Citra 20 gr.  10 min. (12.3 IBU)
Simcoe 25 gr.  5 min. (5.1 IBU)
Citra 20 gr.  0 min. (Flame-out)

Simcoe 35 gr. Dryhop
Citra 35 gr. Dryhop

Maischschema:
67ºC  – 90 min.
78ºC  – 5 min.

Geplaatst in Bierstijl, Homebrew, Recept | Tags: , , | 2 reacties