Motel Mozaïque

HopDate: volgende week organiseer ik een gidsentoch voor Motel Mozaique. Als onderdeel van deze tocht bezoeken we De Bebaarde Brouwerij en krijg je echte Bebaarde Brouwsels te proeven. Daarnaast gaan we ook nog langs bij andere Rotterdamse Brouwers om te proeven van hun eigen trots.

Meer info & aanmelden via deze link

Advertenties
Aside | Geplaatst op door | Tags: | Een reactie plaatsen

St. Patricksday 2014

Nederlanders hebben koningsdag, de Fransen hun ‘juliet quatorze’ en de Ieren hebben St. Patricksday. Het verschil is echter dat de eerste twee feesten vooral een aangelegenheid binnen eigen land blijven maar het Ierse Feast of Saint Patrick op steeds meer plaatsen buiten Ierland wordt gevierd. Zo vindt in New York de oudste en grootste parade ter wereld plaats.

Ook de Bebaarde Brouwer laat dit jaar de sterftedag van sint Patrick niet ongemerkt voorbij gaan. Een maand geleden heb ik daarom speciaal een Irish Dry Stout gebrouwen. Afgelopen weekend is dit fust aangesloten en staat nu klaar om gedronken te worden.

Droogstoppel

Droogstoppel stout:

Uiterlijk: een glas met mooi donker tot zwart bier afgetopt met een dikke romige schuimkraag die uitnodigd tot proeven. Het schuim zakt langzaam in tot een espresso cremelaag.

Geur: lichte hint van chocolade en koffie. Een subtiel aroma van eikenhout drukt de chocolade en koffie naar de achtergrond. Geen hoparoma, want er is alleen bitterhop gebruikt. Bij deze stijl draait het allemaal om de mout.

Smaak: eerst verassend licht van smaak, maar wanneer je het bier door de mond laat walsen proef ik de smaak van bittere pure chocolade. Het bitter wordt genoeg in balans gebracht door de creamy body.

Afdronk: De afdronk is lekker droog, dit versterkt het bitter van de gebruikte mouten en geeft het een diepe afdronk. De smaak intensiteit neemt na verloop van tijd af, waardoor je weer zin krijgt in een volgende slok.

Geplaatst in Bierstijl, Smaaknotitie | Tags: , | Een reactie plaatsen

Brewday: Droogstoppel (Irish Dry Stout)

Brouwen is vooruitzien. Met nog ruim een maand te gaan tot St. Patricksday brouw ik vandaag een Irish Dry Stout. Deze Droogstoppel is een klassieke Irish Dry Stout, welbekend geworden door Guinness uit Dublin. In Ierland drink je een stout in een Pint Glass en bij voorkeur de gehele avond lang. Daarom is het alcohol percentage iets lager dan wij hier gewend zijn van onze kleine vaasjes met pils, meestal tussen de 4 tot 4,5%.

De geur van een versgetapte pint Guinness is zalig. Veel gebrande mout en een lichte hint van koffie. Dan neem je een eerste slok en proef je het bittere schuim met rijke tonen van mokka en laurier. Maar het meest lekkere van een goede Irish Dry Stout is de volle smaak, hoewel het een zeer droog en bitter bier is, heeft een goede stout een ‘creamy body’. Dit geeft een bier van 4% een volle smaakbeleving.

Om als thuisbrouwer een dergelijke body in je stout te verkrijgen zonder dat het bier zoet wordt, heb je verschillende mogelijkheden. Zo kan je een klein percentage rogge toevoegen. Net genoeg voor een volle rijke smaak, maar zonder dat de kruidigheid van de rogge gaat overheersen. Vandaag gebruik ik echter een meer voorkomende strategie, namelijk het toevoegen van een ruim gedeelte gerstevlokken aan de moutstort.

Brouwnotities:

Volume: 20 liter
Begin SG: 1.047
IBU: 40
EBC: 80

Mout:
Palemout (7 EBC) 70%
Gerstevlokken (2 EBC) 20%
Geroosterde Gerst (1200 EBC) 10%

Hop:

E.K. Goldings 50 gr. ’90 (40 IBU)

Maischschema:
50ºC – 15 min
62ºC – 20 min
72ºC – 30 min.
78ºC – 5 min.

Geplaatst in Bierstijl, Homebrew, Recept | Tags: , , , , | 5 reacties

Double Brew Day


Waarom zou je maar één bier op een dag brouwen, als je er ook twee kunt brouwen? Gisteren heb ik samen met Remy en Angel twee bieren op één dag gebrouwen. Het hoofdbrouwsel was 40 liter Black IPA single hopped met El Dorado. Deze hebben we gebrouwen in een 50 liter RIMS installatie.

IMG_2117

Daarnaast hebben we in een  Speidel 20 liter IPA gehopt met Summit, Amarillo en Simcoe gebrouwen. Doordat we iets te fijn geschroot hadden, had de Speidel er moeite mee. Het leek er even op dat we ons rendement niet gingen halen, daarom hebben we besloten langer te maischen om toch tot het gewenste SG te komen. Dit is echter wel lastiger wanneer je twee brouwsel paralel brouwt, niet alles kan tegelijk.
IMG_2112
IMG_2115

Het was de eerste keer dat we met de RIMS installatie brouwden. Maar het is erg goed bevallen! Pompje aan, en lekker laten recirculeren. Het resultaat is een kristalheldere wort.IMG_2120

De twee brouwsel gebroedelijk naast elkaar. Met de spoelwaterketel in het midden.IMG_2118

De temperatuur bleef in de RIMS goed constant. Door het vuur zachtjes aan te zetten, kan je mooi de warmte controleren en verhogen wanneer je naar de volgende maischstap wilt.IMG_2122

Op een of andere manier hebben wij iedere keer de neiging om het maximale uit onze installatie te willen halen. Na het spoelen paste niet alles in de kookketel. Een gedeelte van het wort hebben we in een apparte pan gekookt, en hiermee de kookketel steeds bijgevuld om de verdamping te compenseren.IMG_2123

De opbrengst van de dag in de gistkast. Parallel brouwen en parallel vergisten.

Geplaatst in Homebrew | Tags: | Een reactie plaatsen

Got Me a Beard

Een mooi stukje audio-visueel spektakel om van te genieten bij een heerlijk glas Big Beard Double IPA.

Video | Geplaatst op door | Tags: | Een reactie plaatsen

De Bebaarde Brouwsels van 2013

De Bebaarde Brouwsels van 2013

Oud en Nieuw, het moment dat we een overzicht maken van het afgelopen jaar en vooruitkijken naar het komende jaar. 2013 was een mooi jaar voor De Bebaarde Brouwer, maar liefst een dikke 8 hectoliter gebrouwen (had gelukkig genoeg vrijwillige proevers). Daar zitten wel een aantal collabrewations bij, maar toch een aardige score.

Voor 2014 staat er nog van alles op de planning! Om een tipje van de sluier op te lichten kan ik al wel vertellen dat er een nieuwe sessie van het ‘Two Beards One Blonde’ project komt, dit maal een split batch versie met éénzelfde gist (Tja wat zou dat worden?). Verder lijken er bierige ontwikkelingen hier in Rotterdam op stapel te staan. En verder natuurlijk veel thuisbrouwsels en andere experimenten. Allemaal te volgen op dit forum!

Dat 2014 nog meer brouwsels mag bieden!

Afbeelding | Geplaatst op door | Tags: | Een reactie plaatsen

Brewcation!

De feestdagen staan weer voor de deur, dus dat betekent kerstvakantie! Deze kerstvakantie beginnen we vandaag met een lekker brouwdagje! Vandaag brouw ik een nieuwe versie van de Black Beard IPA.

Deze Black Beard IPA 2.0 heeft dezelfde moutbasis als de vorige versie. Het verschil zit hem in de gekozen gist en hopgiften. Deze versie zal ik laten vergisten met de Wyeast 1968 Londen ESB. Qua hopsoorten heb ik gekozen voor een combo van Summit en Chinook. Deze combo heb ik ook gebruikt in mijn eerste Black IPA ooit, en beviel mij toen zeer goed.

Chinook moet voor een lekker fris dennehars (piney) aroma zorgen, de Summit geeft een beetje sinaasappel aroma. Bij een Black IPA ben ik van mening dat je geen gebrande smaak moet proeven (anders is het een hoppige stout). Daarom heb ik gekozen voor de Carafa Special III. Deze mout geeft een pikzwarte kleur en een volle smaak. Samen met de volle donkere moutbasis en de stevige bitterheid (IBU 75) moet dat een heerlijke doordrinkbare Black IPA van zo’n 6,5% worden.

Sinds kort heb ik een tapkoelkast, en ik merk dat ik met tappen veel minder schuimstabiliteit behoud. Vandaar dat ik een korte eiwitrust van 15 min. probeer, om te kijken of dit tot beter schuim zal leiden. Kan niet wachten tot ik deze af kan vullen in een keg en lekker kan tappen.

Brouwnotities:
Volume: 20 liter
Begin SG: 1.072
IBU: 75
EBC: 79

Mout:
Palemout (7 EBC) 5500 gr.
Crystal (150 EBC) 300 gr.
Carafa Special III (1400 EBC) 300 gr.

Hop:

Summit 10 gr. FWH (17.3 IBU)
Chinook 10 gr.  FWH (11.2 IBU)
Summit 8 gr. 60 min (14.4 IBU)
Chinook 8 gr.  60 min (9.3 IBU)
Summit 5 gr. 30 min (6.9 IBU)
Chinook 4 gr.  30 min (3.6 IBU)
Summit 10 gr. 10 min (6.5 IBU)
Summit 10 gr. 5 min (6.5 IBU)
Summit 10 gr. 3 min (3.6 IBU)

Chinook 20 gr. Dryhop
Summit 20 gr. Dryhop

Maischschema:
50ºC – 15 min
62ºC – 30 min
72ºC – 20 min.
78ºC – 5 min.

Geplaatst in Homebrew, Recept | Tags: , , , , | Een reactie plaatsen